Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Fehér Ház kétségbe vonja a phenjani bejelentés hitelességét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. január 7. 16:49

Az amerikai elnöki szóvivő kétségbe vonta, hogy igazat mondott-e az észak-koreai vezetés, amikor január 6-án, szerdán sikeres hidrogénbomba-kísérletről számolt be.

„Az első elemzések, amelyeket végeztünk, nem állnak összhangban azzal az észak-koreai állítással, miszerint sikeres hidrogénbomba-kísérletet hajtottak végre" – fogalmazott Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője szokásos napi sajtótájékoztatóján.
Hozzátette, hogy ezért az Egyesült Államok nem hiszi, hogy Észak-Korea bővítette volna katonai potenciálját. „Az Egyesült Államok további bizonyítékokat gyűjt, hogy többet megtudjon az észak-koreaiak által bejelentett hidrogénbomba-tesztről" – közölte.

Josh Ernest mindazonáltal leszögezte: „Semmi nem történt, ami megváltoztatta volna álláspontunkat Észak-Korea nukleáris kapacitásairól."
Az amerikai külügyminiszter a nemzetközi biztonságra nézve súlyos fenyegetésről beszélt.

John Kerry „nagyon provokatív cselekedetnek" és „a nemzetközi békére és biztonságra súlyosan fenyegetőnek" nevezte a feltételezett észak-koreai kísérleti robbantást.
Amerikai sajtóértesülések szerint a fehér házi szóvivő szavait erősítették meg névtelenül nyilatkozó védelmi és hírszerzési tisztségviselők is.

A CBS televízió biztonságpolitikai tudósítója Pentagon-forrásokra hivatkozva arról adott hírt, hogy az amerikai hírszerzés – meg nem nevezett – illetékeseit „erősen szkeptikusak" az állítólagos kísérleti robbantás megtörténtében.