Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A felkelők elvágták a hadsereg Aleppóba vezető egyetlen utánpótlási vonalát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 28. 8:45

A szíriai felkelők augusztus 26-án, hétfőn elvágták a kormányerők egyetlen olyan utánpótlási vonalát, amely az ország északi részén található Aleppó kormányzóságba vezet – állította a londoni székhelyű Szíriai Emberi Jogok Megfigyelő Központja (OSDH) nevű ellenzéki szervezet.

„A vasárnap esti heves harcok során a lázadók elfoglalták a stratégiai jelentőségű Hanaszer városát, amely az Aleppót az ország központi (Hama) régiójával összekötő egyetlen utánpótlási vonalon fekszik" – közölte az OSDH.

A felkelők több, Aleppó környéki települést is bevettek az utóbbi napokban. A tartomány nagy része már így is a lázadók kezén van, de vannak még területek, amelyek felett a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormányerők gyakorolják az ellenőrzést.

Az al-Vatan kormánypárti napilap is arról számolt be hétfőn, hogy az Aszad-rezsim ellen harcoló csapatok által elvágott volt az egyetlen útvonal a két régió – Hama és Aleppó – között, ráadásul az összecsapások miatt az aleppói nemzetközi repülőtér is zárva van január óta.

„A milicisták ahova csak beszivárognak, mindenhol aknákat telepítenek az autóutak mentén, rálőnek a buszokra és kamionokra, utasok tucatjait mészárolják le" – áll az al-Vatan cikkében. A lap információi szerint a várost elfoglaló mintegy kétezer fegyveres lázadók között sok a külföldi.

A szíriai kormánypropaganda többnyire terroristának nevezi a felkelőket, akiket a kormányhoz hű sajtó szerint külföldről finanszírozott dzsihádisták vezetnek.

Augusztus elején egy török határ közelében fekvő katonai repülőteret foglaltak el a lázadók, ezzel még inkább ellenőrzésük alá tudták vonni az Aleppó városba vezető kulcsfontosságú szállítási útvonalakat.

Az Aszad elnökhöz hű erők az előző hónapban fegyveres offenzívával próbálták megakadályozni a repülőtér elfoglalását. Az akcióban részt vettek a Hezbollah libanoni síita szervezet gerillái is, akik két, síita többségű faluban állomásoznak Aleppó mellett. A felkelők változatlanul blokád alatt tartják Aleppónak a kormányerők által ellenőrzött negyedeit.

Az aleppói csata egy éve kezdődött a felkelők offenzívájával. Azóta patthelyzet alakult ki, a két fél övezetekre osztotta a várost. A polgárháború nem kímélte Aleppó központját sem, amely a világörökség része. A régi bazár egy része tavaly szeptemberben leégett, az Omajjád-mecset minaretje idén áprilisban leomlott, és maga a VIII. században épült templom is súlyos károkat szenvedett.