Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A felkelők kezén van az aleppói mecset

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. március 1. 19:02

Elfoglalták szíriai ellenzéki fegyveresek február 28-án, csütörtökön a XII. századi mecsetet Aleppó történelmi belvárosában – állították ellenzéki források.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) arról számolt be, hogy a nap folyamán az Omajjád mecset környékére összpontosultak az összecsapások. „A rezsim katonái visszavonultak, a mecset most már a felkelők kezén van" – írta közleményében az OSDH.

A londoni központú szervezet azt is közölte, hogy a térségben már hónapok óta folyó harcok során a világörökséghez tartozó mecset több részen komolyan károsodott.

A tájékoztatás szerint a lázadók folytatták előrenyomulásokat az Aleppó nyugati részén fekvő rendőr akadémia ellenőrzéséért is.

Az OSDH egy másik közleményben arról számolt be, hogy Damaszkuszban halálra kínoztak tizenkét civilt, köztük egy család négy tagját. Az áldozatok – akiket állítólag őrizetbe vételük után kínoztak meg – a főváros déli részében található, Nahr Áisa negyedből valók. A közlés szerint ebben a körzetben a biztonsági erők rendszeresen tartanak házkutatásokat, embereket vesznek őrizetbe, majd kínzásoknak vetik alá őket.

Az ellenzéki szervezet adatai szerint a vallatások során több száz fogoly meghalt, illetve vált örökre nyomorékká.

Az OSDH úgy vélekedett, hogy emberek tízezrei sínylődnek börtönökben Szíria-szerte.