Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A győzelem napját ünneplik Kínában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. szeptember 3. 16:45

Kína sosem fog hegemóniára törekedni, nem fog terjeszkedni és nem fog olyan tragédiákat okozni másoknak, amilyeneket maga szenvedett el a múltban – jelentette ki Hszi Csin-ping kínai államfő a második világháború ázsiai lezárásának hetvenedik évfordulója alkalmából rendezett, a Kínai Népköztársaság történetének eddigi legnagyobb szabású katonai díszszemléjén mondott beszédében.

Az esemény alkalmából fekete Mao-zubbonyt viselő kínai elnök-pártfőtitkár a Mennyei Béke kapujának erkélyén mondott beszédében hangsúlyozta, azok az emberek, akik már megtapasztalták a háborút, sokkal jobban értékelik a békét. Hszi szerint a mai világ messze van még attól, hogy a béke honoljon mindenhol, „Damoklesz kardja lebeg az emberiség feje felett".

Az elnök kijelentette, hogy Kína mindig a békés fejlődés útját fogja választani, és ezért nem fog hegemóniára és terjeszkedésre törekedni. A kínai nép mindig a világ országaival való barátság fogja vezérelni, miközben a Japán elleni háború (a második kínai-japán háború) és a fasizmus elleni világháború (a második világháború) eredményeit eltökélten fenntartja – mondta. Hozzátette: Kína Japán feletti győzelme visszahelyezte Kínát nagyhatalmi státusába a világon.

A kínai győzelem napja

A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg továbbra is ellátja feladatát a világbéke fenntartásában – közölte Hszi, és ezzel kapcsolatban bejelentette, hogy az ázsiai óriás 2,3 milliós hadseregét 300 ezer fővel csökkenti.

Korábban hírforrások közölték, hogy a kínai vezetés tervbe vette a világ legnagyobb hadseregének leépítését, de kevesen számítottak arra, hogy a hivatalos bejelentésre egy ilyen nagy horderejű eseményen kerül sor.

A kínai elnök beszédét azzal zárta, hogy mindig az igazságnak, a békének és a népnek kell győznie.