Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hadsereg és a Boko Haram is háborús bűntetteket követhetett el Nigériában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 31. 22:00

Feltehetően mind a nigériai hadsereg, mind a Boko Haram iszlamista terrorszervezet fegyveresei követtek el háborús és emberiesség elleni bűntetteket az ország északkeleti részén évek óta tartó konfliktusban – közölte az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet.

A március 30-án, vasárnap este kiadott közleményében a szervezet felhívta a figyelmet, hogy az év eleje óta több mint 1500 ember halt meg az erőszakcselekményekben. Az áldozatok fele civil.

Az erőszak szintjének „riasztó" emelkedésének következtében az északkelet-nigériai válság olyan fegyveres konfliktussá alakult át, amelyben a szembenálló felek kölcsönösen megsértik a nemzetközi humanitárius jogot – közölte az AI.

A szervezet felszólította a nemzetközi közösséget, hogy mielőbb kezdjen független vizsgálatot annak megállapítására, hogy bizonyos cselekmények nem merítik-e ki a háborús bűntett vagy az emberiesség elleni bűncselekmény fogalmát.

A világ nem hunyhat tovább szemet a bírósági ítéletek nélküli kivégzések, a civilek elleni támadások és más széles körben elterjedt bűntettek felett – tette hozzá Netsanet Belay, az AI Afrikával foglalkozó irodájának képviselője.

Legutóbb vasárnap végeztek a nigériai hatóságok a Boko Haram 21 tagjával, akik megpróbáltak kitörni abujai börtönükből. Helyi sajtójelentések szerint a menekülési kísérletet követő lövöldözésben a biztonsági erők két tagjai is megsebesült.

Január eleje óta az iszlám állam létrehozásáért harcoló Boko Haram jelentősen fokozta a nigériai kormányra gyakorolt nyomást, és számos véres támadást hajtott végre falvak, templomok, iskolák és a hadsereg több létesítménye ellen.

A hadsereg viszont azt állítja, hogy a tavaly májusban, három északkeleti államban indított ellentámadásnak köszönhetően sikerült elszigetelni és lefegyverezni a felkelőket. Számos megfigyelő vitatja a helyzet értékelésének e hivatalos verzióját, és sokan éppen azt tartják aggasztónak, hogy a hatóságok képtelenek gátat szabni az iszlamista felkelésnek.

Az Amnesty International szerint fontos fordulópontot jelentett március közepén az a brutális megtorlás, amelyet a hatóságok azt követően hajtottak végre, hogy a Boko Haram fegyveresei március 14-én támadást intéztek egy kaszárnya ellen Borno állam székhelyén, Maiduguriban. A felkelők állítása szerint több száz, a kaszárnyában bebörtönzött társukat sikerült kiszabadítani. A biztonsági erők megtorlásul több mint 600 embert mindenféle eljárás nélkül kivégeztek, többségében olyan fegyvertelen fogva tartottakat, akiket a szöktetés után sikerült újra elfogni. Műholdas felvételek alapján valószínűsíthető, hogy Maiduguriban a hatóságok három tömegsírba hantolták el az áldozatokat – közölte az AI.