Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hadsereg szabadon engedte a volt thaiföldi miniszterelnököt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. május 26. 17:36

A hadsereg szabadon engedte Jinglak Sinavatra volt thaiföldi miniszterelnököt, valamint Szuthep Thaungszubant, a kormányellenes megmozdulások vezéralakját – jelentette a Bangkok Post című lap május 26-án hétfőn.

Jinglak Sinavatra a nemzeti béke és rend megőrzése tanácsának döntése értelmében vasárnap hazatérhetett otthonába arról a Bangkoktól északra lévő katonai támaszpontról, ahol őrizték – írta a Bangkok Post egy hadseregbeli forrásra hivatkozva.

A hírek szerint Szuthep Thaungszuban és további négy ellenzéki vezető szintén visszanyerte szabadságát. Szuthep Thaungszuban később rendőrök és katonák kíséretében megjelent a legfőbb ügyész hivatalában. Az ellenzék vezéralakját lázadással vádolják.
Szuthepet a vértelen katonai puccs napján, csütörtökön, Jinglak Sinavatrát pénteken vette őrizetbe a hadsereg, amelynek főparancsnoka, Prajuth Csan-ocsa aznap átvette az ország irányítását.

* * *

Bhumibol Aduljadedzs thaiföldi király elfogadta a hadsereg főparancsnokát az országot irányító katonai tanács vezetőjeként. Ezt a főparancsnok, Prajuth Csan-ocsa tábornok jelentette be hétfőn, miután az uralkodónál járt.

A május 22-én hatalomátvételt végrehajtó tábornok ezenkívül azt is közölte a televízióban: ha ismét tüntetések lennének, akkor a hadsereg kénytelen lesz erőt alkalmazni a demonstrálók ellen. Azt mondta, minél hamarabb ki akarja írni az új választások időpontját, de egyelőre hozzávetőleges dátumot sem adott meg.

A tábornok most először tartott sajtótájékoztatót a múlt csütörtöki államcsíny óta. A puccsot azzal indokolta, hogy fel kellett lépnie a most megbuktatott kormány és támogatói, illetve a kormány ellen harcoló, befolyásos üzletemberek támogatta tüntetők között fél éve tartó, egyre erőszakosabb összecsapások után. Hozzátette: a béke és a rend megőrzése a legfontosabb az országban.

„Meg kell bocsátaniuk minden szigorú intézkedést, ha szükségesek" – jelentette ki Prajuth a televízióban beolvasott közleményében. Ígéretet tett arra, hogy az általa vezetett Béke és Rend Nemzeti Tanácsa mindent megtesz a problémák megoldása érdekében.

A királyi jóváhagyás fontos formaság Thaiföldön, ahol a monarchia a legfontosabb intézmény.

A tábornok bejelentette, hogy létrehoz egy tanácsadói testületet. Ígéretet tett az új kormány felállítására is, de ennek időpontját nem nevezte meg, s megkerülte a választ arra a kérdésre is, hogy ő maga lesz-e az új kormány vezetője.

A hadsereg menesztette az eddigi kormányfő, Jinglak Sinavatra kabinetjének maradék tagjait. A kormányfőt bírósági határozattal mozdították el posztjáról május 7-én hivatali hatalommal való visszaélés vádjával.

A figyelmeztetések ellenére a katonai hatalomátvételt ellenzők kis létszámban gyülekeztek Bangkokban és a megbuktatott kormány erősségének számító északi és északkeleti régiókban.

A monarchiapártiak és a 2006-ban megbuktatott populista Thakszin Sinavatra korábbi kormányfő, Jinglak bátyja közötti válság csak tovább súlyosbította a trónutódlással kapcsolatos aggodalmakat.

A király, a világ legrégebben trónon ülő uralkodója, 86 éves, és 2009 és 2013 között éveket töltött kórházban. Vadzsiralongkorn Maha koronaherceg nem élvez az apjáéhoz hasonló támogatottságot, bár Thakszin egyes hívei nemrégiben lojalitásukról biztosították a herceget.