Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A jemeni hadsereg elfoglalta az al-Kaida helyi ágának legfontosabb hadiszállását

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. május 7. 17:41

A jemeni hadseregnek május 6-án, kedden sikerült elfoglalnia az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet helyi szárnyának legfontosabb erősségét az ország déli részén.

A déli Abián tartományban található al-Mehfad feletti ellenőrzés megszerzése a terroristák ellen egy héttel ezelőtt indított katonai offenzíva elsődleges célja volt. A védelmi minisztérium közlése szerint a hadművelet során sok terroristával végeztek, igaz, többeknek sikerült elmenekülniük. Utóbbiak még a körzet elhagyása előtt felrobbantottak egy kormányzati épületegyüttest.

A domborzati viszonyok miatt a terroristák első számú búvóhelyének számító al-Mehfad bevétele komoly csapást jelent az Arab-félsziget Al-Kaidájára (AQAP).

A terrorszervezet harcosai 2012 közepén menekültek a területre, azután, hogy egy hasonló nagyszabású hadművelet során kiűzték őket több, korábban ellenőrzésük alá került dél-jemeni városból.

A jemeni hadsereg mostani offenzívája Abián és Sabva tartományokra korlátozódott, ahol a jemeni és amerikai hatóságok szerint az al-Kaida kiképzőtáborokat működtet.

A védelmi minisztérium beszámolt arról, hogy Sabva tartományban a hadsereg és a terroristák közötti keddi összecsapásokban életét vesztette az al-Kaida helyi ágának két feltételezett vezetője. Vasárnap a katonák 37 fegyverest öltek meg, nagy részük külföldi állampolgár volt.