Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kabuli parlament jóváhagyta az amerikai-afgán biztonsági szerződést

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 24. 10:25

Az afgán parlament november 23-án, vasárnap ratifikálta az Egyesült Államokkal és a NATO-val kötött biztonsági szerződéseket, amelyek értelmében az atlanti szövetség harcoló csapatainak idei kivonulása után is több mint tízezer külföldi katona maradhat az országban a helyi fegyveres erőket támogatandó.

A megállapodásokat a kabuli törvényhozás 152 igen és 5 nem szavazattal hagyta jóvá. Az elnöki szóvivő ezt követően ismét leszögezte, hogy „az afgán nép védelméért az afgán fegyveres erők a felelősek", és a külföldi katonák az afgán erők kiképzésében, támogatásában és tanácsokkal való ellátásában fognak segédkezni.

A szerződéseket még szeptember végén, nem sokkal beiktatása után írta alá Asraf Gáni elnök.

Az Egyesült Államok már hosszú ideje szorgalmazta, hogy a tálib felkelők lanyhulni nem látszó támadásai miatt Kabul engedélyezze a további nemzetközi katonai jelenlétet az országban. A megállapodás megkötése az afganisztáni belpolitikai válság miatt húzódott hónapokon át.

A biztonsági szerződés értelmében 2015-ben is az országban marad 12 500 külföldi – köztük 9800 amerikai – katona, akik az afgán biztonsági erők kiképzésével, tanácsadással fognak foglalkozni és támogatást nyújtanak a helyi fegyveres szerveknek. Jelenleg mintegy 41 ezer NATO-katona állomásozik Afganisztánban, 2012-ben még 130 ezer volt a létszámuk.

Ugyanakkor a The New York Times című lap szombaton azt írta, hogy a tervezettnél szélesebb körű lehet az amerikai katonai jelenlét. A lap értesülései szerint Barack Obama amerikai elnök arról szóló irányelveket hagyott jóvá, hogy az amerikai csapatok támadásokat intézhetnek a tálibok ellen. Ez lehetővé tenné, hogy – az eredeti tervekkel ellentétben – tevékenységük ne korlátozódjon pusztán az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szembeni terrorellenes műveletekre és a kiképzésre. Az elnök döntése lehetővé teszi továbbá, hogy a hadsereg légi támogatást nyújtson az afgán műveletekhez, ha erre szükség van – közölték a lappal washingtoni források.

Eközben a kabuli belügyminisztérium arról számolt be vasárnap, hogy az afgán fegyveres erők harminc tálib felkelővel végeztek az ország négy tartományában. Hatástalanítottak hét darab, út mentén elhelyezett pokolgépet is.