Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonai erők és eszközök EU-n belüli mozgatásának hatékonyabbá tételére tett javaslatokat az Európai Bizottság

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. november 10. 19:12

Az Európai Unió biztonságának növelése, védekezőképességének javítása érdekében az Európai Bizottság olyan javaslatokat terjesztett elő november 10-én, pénteken, amelyek segítik a katonai erők és eszközök unión belüli gyors mozgatását.

Violeta Bulc, a bizottság közlekedési ügyekért felelős tagja brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Európai Unió és polgárainak jobb védelme érdekében le kell küzdeni a katonák és felszereléseik gyors mozgatását gátló akadályokat, és lehetővé kell tenni korlátlan mobilitásukat külső vagy belső fenyegetettség esetén.
A bizottság javaslata szerint meg kell vizsgálni a már meglévő, de polgári célra használt transzeurópai közlekedési hálózatban a téren rejlő lehetőségeket, fel kell mérni a sebezhetőségeket, a jogi szabályozást pedig hozzá kell igazítani a katonai igényekhez.

Federica Mogherini, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője hangsúlyozta, hogy az unió védelmének javítása és a katonai mobilitás növelése érdekében a NATO-val összhangban és a tagállamok szuverenitásának tiszteletben tartása mellett össze kell hangolni a polgári és a katonai közlekedési, infrastrukturális igényeket, és lehetővé kell tenni az infrastruktúra kettős használatát.

A most ismertetett cselekvési terv szerint meg kell vizsgálni a polgári és katonai szükségleteket és követelményeket. Közös megközelítést kell kialakítani az infrastruktúra együttes használatáról, és rendezni kell a vámokra, a veszélyes árukra, a jogi korlátozásokra és a nemzeti eljárásokra vonatkozó szabályozási és eljárási kérdéseket.

A NATO-tagországok védelmi miniszterei szerdán, brüsszeli tanácskozásukon két új parancsnokság létrehozásáról egyeztek meg, amelyek Észak-Amerika és Európa között biztosítják a csapatok és katonai eszközök utánpótlását és európai mozgathatóságát. Várakozások szerint e képességfejlesztés által javul a NATO és a szövetségesek kommunikációs képessége, gyors és hatékony reagálása egy esetleges szükséghelyzet esetén.
A katonai mobilitás érdekében szükség van annak biztosítására, hogy a megfelelő erők, a megfelelő felszerelés a megfelelő időben és a megfelelő helyen legyenek – hangsúlyozta Jens Stoltenberg, a katonai szövetség főtitkára szerdán.