Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kijevi tüntetők nem készülnek elhagyni a teret

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 21. 10:48

A tüntetők nem készülnek elhagyni a Függetlenség terét az ukrán főváros központjában, csütörtök éjszaka is folytatták a barikádok építését. Február 21-én, péntekre virradóra nem volt összetűzés a rendfenntartó erők és a tiltakozók között.

1595967365

Barikádokat erősítenek a kijevi tüntetők (fotó: Reuters)

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség helyszíni riportja szerint miközben egyes tüntetők pihentek az általuk elfoglalt közeli épületekben, mások őrt álltak. Ha „váratlan látogató" érkezne – mondják -, akkor riasztják társaikat, akik „elegendő gyújtópalackot" készítettek már elő a hívatlanok fogadására.

A térhez folyamatosan járművek érkeznek, amelyeken élelmet, autógumikat, követ és sódert szállítanak az útakadályokhoz.

A közeli színpadon egymást váltva ellenzékiek szónokolnak. Arra szólítják fel az embereket, hogy utazzanak Kijevbe akciójuk támogatására. Mint mondták, most nem hagyják magukat megtéveszteni, mint ahogy a 2004-es „narancsos forradalmat" követően történt. „Ha új vezetők kerülnek hatalomra, folyamatosan ellenőrizni fogjuk őket. Ha ismét elárulnak minket, akkor újabb Majdant szervezünk" – mondják.

A tüntetők megerősítették a nemrégiben emelt barikádokat, illetve újakat építettek a parlamenthez és a kormány épületéhez vezető Grusevszkaja utcában. Fél méter vastag és két méter magas falat húztak, hogy azzal védekezzenek a Berkut különleges rendőri és más különleges egységek ellen. Kőfalat vontak a parlament és a közeli stadion közötti területen is, és ehhez az útburkolatot használták fel.

A parlament környékén ugyancsak épült barikád, de annál a belügyi erők tagjai tartanak ügyeletet. Kevesen vannak, mert társaik a nappali szolgálat fáradalmait pihenik a közelben – derül ki a kora reggeli hírügynökségi helyzetképből.