Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kivonulással veszélybe kerül Afganisztán biztonsága

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 22. 12:56

A tálib lázadók egyre nagyobb veszélyt fognak jelenteni Afganisztán stabilitására a nemzetközi erők idei kivonulását követően, a kormánynak pedig a tervezettnél több katonára lesz szüksége a biztonság fenntartásához – olvasható egy amerikai kutatóintézet által a washingtoni kormány számára készített elemzésben.

A Haditengerészeti Elemzőközpont (CNA) értékelése szerint – amelyhez a Reuters hírügynökség jutott hozzá – „a nemzetközi közösségnek új tervet kell kidolgoznia, hogy finanszírozza és fenntartsa az afgán hadsereget egy 373 400 fős létszámmal, és legalább 2018-ig ennek megfelelő támogatói misszióval" legyen jelen Afganisztánban.

Azon tervek kivitelezése, amelyek szerint a jelenlegi 382 ezerről 228 ezerre csökkentenék az afgán hadsereg létszámát, veszélybe sodorná azon amerikai célkitűzést, hogy Afganisztán ne válhasson ismét terroristák búvóhelyévé – olvasható a jelentésben.

Az Egyesült Államok és a NATO jelenleg is dolgozik azon, hogy Afganisztán kapjon valamiféle nemzetközi katonai segítséget azután is, hogy a külföldi harcoló erők 2014 decemberében elhagyják az országot. Ugyanakkor mindezt akadályozza, hogy Hamid Karzai afgán elnök mindeddig nem volt hajlandó aláírni az Egyesült Államok által javasolt kétoldalú biztonsági szerződést. A remények szerint az április 5-én megválasztandó új afgán elnök hajlandó lesz majd erre.

A CNA jelentése – amelynek elkészítését egy kongresszus által nemrég elfogadott törvény írta elő – szerint az afgán hadsereg képességeiben 2015 után is jelentős hiányosságok lesznek, egyebek mellett a légi támogatás, a logisztika, a hírszerzés és az elemzés terén.

A dokumentum azt is állítja, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet tagjainak egy kis csoportja továbbra is aktív az országban, miután beházasodtak a helyi törzsekbe, és kapcsolatokat építettek ki afgán és pakisztáni fegyveres csoportokkal.

Az amerikai védelmi minisztérium egyelőre nem kommentálja a jelentés megállapításait.