Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megemlékezés, emléktorna és emlékkőavatás

Szöveg: Tószegi Zoltán százados |  2014. február 22. 11:40

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis állománya minden évben méltóképpen emlékezik meg a hat évvel ezelőtt elhunyt Lükő Zsolt posztumusz hadnagyról. Az idén a szokásos eseményeket egy újabb egészítette ki.

1595967381

Lükő Zsolt posztumusz hadnagyra emlékezett a helikopter bázis állománya

Halálának évfordulóján közvetlen munkatársai, a szállítóhelikopter-zászlóalj katonái − a korábbi évekhez hasonlóan − Szelevényen, az önkormányzattal és helyi lakosokkal együtt emlékeztek a balesetben elhunyt oktató fedélzeti technikusra. A róla elnevezett emlékparkban található emléktáblánál a bázis képviseletében Kiss Róbert ezredes, törzsfőnök is elhelyezte a kegyelet koszorúját.

Zsolt emlékét vidámabb körülmények között is felidézik minden évben. Immár hagyomány, hogy kollégái egy a születésnapjához − azaz február 24-éhez − közel eső pénteken rendezik meg a Lükő Zsolt-emléktornát. 

1595967382

A Lükő Zsolt-emléktornát Lamos Imre dandártábornok nyitotta meg

Az idei tornát február 14-én reggel Lamos Imre dandártábornok, bázisparancsnok nyitotta meg. A mérkőzésekre a már korábban megszokott kiélezett, de mindvégig sportszerű küzdelem volt jellemző.

Február 21-én pedig emlékkőavatás zárta az idei megemlékezések sorát. Évekig a szerencsétlenség helyszínén, Óballa határában állt az az emlékmű, amely most ünnepélyes körülmények között került jobban megközelíthető helyre, az Ittebei Kiss József Hadnagy Helikopter Bázis bejáratának közelében található Repülők emlékparkjába.

1595967382

Kálinger Roland százados, katolikus tábori lelkész megáldotta az emlékkövet

Kálinger Roland százados, katolikus tábori lelkész reményét fejezte ki, hogy végső helyére talált. Időkapszulát helyeztek el alatta, melyben a sírjáról, a szentkirályszabadjai, illetve a szolnoki repülőtérről hozott egy-egy marék föld mellett egy fénykép, egy Mi−17 felvarró, egy bázisjelvény, valamint a végzetes nap időmérőnaplójának egy fénymásolata található.

A katolikus tábori lelkész megáldotta az emlékkövet, amelynél ezt követően koszorút helyezett el az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, a szállítóhelikopter-zászlóalj, végül pedig az egykori bajtárs és barát, Katona József. 

1595967382

Az emlékkő az Ittebei Kiss József Hadnagy Helikopter Bázis bejáratának közelében található Repülők emlékparkjába került


Fotók: Antal Viktor zászlós és Singer Éva törzsőrmester