Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Kommerszant megnevezte a Krímben működő orosz katonai egységeket

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 5. 14:43

A Krím félszigeten azonosító jelzés nélkül tevékenykedő felfegyverzett egységek a fekete-tengeri orosz hadiflotta szevasztopoli bázisáról és a dél-oroszországi Novorosszijszkból valók – közölte március 5-én, szerdán a Kommerszant című napilap.

A tekintélyes orosz politikai-gazdasági újság tudomása szerint az Ukrajnához tartozó Krími Autonóm Köztársaság területén

az orosz tengerészgyalogság szevasztopoli 810-es dandárjához tartozó erők és a Fekete-tenger oroszországi partvidékén található hatalmas kikötővárosban, Novorosszijszkban állomásozó 7. hegyi deszant dandár egységei tevékenykednek felségjelzés nélkül.

Vlagyimir Putyin keddi rendkívüli sajtótájékoztatóján az egyik orosz újságíró kérdésére válaszolva helyi önvédelmi egységeknek nevezte a Krímben megjelent, azonosító jelzések nélkül megjelent, feltűnően jól felszerelt fegyveres alakulatokat, amelyek blokkolták az ukrán hadsereg krími egységeinek összes létesítményét és megakadályozták mozgását.

Az orosz államfő azt állította, hogy az orosz hadseregben használatos egyenruhához hasonlót bármelyik üzletben meg lehet vásárolni, s cáfolta, hogy Moszkva ösztönözné vagy segítené az általa önvédelmi egységeknek nevezett csoportok tevékenységét.

Vlagyimir Putyin azt mondta, hogy az ukrán hadsereg 22 ezer katonája állt át a krími vezetéshez, amely több tíz Sz-300-as légvédelmi rakétakomplexumot is ellenőrzése alá vont. A Krím félszigeten megerősítették az orosz katonai létesítmények védelmét – mondta, mindezt azzal indokolva: észlelték, hogy oda tartanak a „terrorista szervezetek felbérelt emberei".

Jevhen Perebijnyisz ukrán külügyi szóvivő kedden Putyin kijelentéseire reagálva elmondta, hogy több televíziós felvétel és interneten közzétett fénykép cáfolja az orosz elnök állításait.

Az UNIAN ukrán hírügynökség honlapján közzétett felvételen az egyik krími egység felségjelzést nem viselő parancsnoka a tudósító keresztkérdéseibe belezavarodva elismerte, hogy az orosz hadsereg katonája, és azért érkezett egységével Ukrajnába, hogy megakadályozzák az állítólag fenyegető terrorcselekményeket.