Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A korábban tervezettnél több amerikai katona maradhat Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 26. 12:39

Az Egyesült Államok a korábban tervezettnél több katonát állomásoztathat jövőre Afganisztánban addig, amíg a NATO-misszió többi tagja nem teljesíti vállalásait – közölték a helyzetet jól ismerő források november 25-én, kedden.

Az egyik név nélkül nyilatkozó tisztségviselő szerint a végleges számokról még nem született megegyezés, az előzőleg tervezettnél azonban több száz amerikai katonával több maradhat az ázsiai országban. Az „áthidaló megoldásként" aposztrofált csapaterősítés keretében Washington akár ezer további katonát is Afganisztánban állomásoztathat, amíg a többi szövetséges állam nem küldi el saját katonáit.

„Ha nem tennék ezt (az amerikaiak), akkor összeomlana a misszió" – mondták az illetékesek.

Kabul szeptember végén írta alá azt a megállapodást, amely megadja a felhatalmazást a katonai szövetség Afganisztánban maradásához. A biztonsági szerződés értelmében 2015-ben is az országban marad 12,5 ezer NATO-katona, akik főleg az afgán biztonsági erők kiképzésével, tanácsadással fognak foglalkozni és támogatást nyújtanak a helyi fegyveres szerveknek.

Barack Obama amerikai elnök idén májusban bejelentette, hogy év végéig 9800-ra csökkentik az Afganisztánban állomásozó amerikai katonák számát, amelyet 2015-ben a felére csökkentenének, 2016 végére pedig már csak annyi katona maradna az ázsiai országban, amennyi a kabuli amerikai nagykövetség biztonságának szavatolásához szükséges.

Az Afganisztánban állomásozó Nemzetközi Biztonsági Erők (ISAF) mandátuma az év végén jár le, jelenleg mintegy 41 ezer NATO-katona állomásozik Afganisztánban, 2012-ben még 130 ezer volt a létszámuk.