Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A közös képességek fejlesztéséről és az afrikai szerepvállalásról tárgyaltak az uniós védelmi miniszterek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. április 24. 9:41

Az Európai Unió afrikai szerepvállalásáról és a közös képességek fejlesztésének lehetőségeiről egyeztettek kedden Luxembourgban az Európai Unió védelmi miniszterei. Hende Csaba honvédelmi miniszter az MTI-nek azt mondta: arról is tárgyaltak, hogyan lehetne növelni a gyorsreagálású európai harccsoportok alkalmazhatóságát.

Maciej Popowski, az Európai Külügyi Szolgálat főtitkár-helyettese a tanácskozás után arról számolt be, hogy a tagállamok védelmi tárcáinak vezetői az idei „év eseményével", a védelmi kérdésekkel foglalkozó decemberi uniós csúcs előkészítésével foglalkoztak.

Hende Csaba honvédelmi miniszter a tanácskozást követően az MTI-nek adott telefonos nyilatkozatában úgy fogalmazott: „nagy hangsúlyt kapott a képességfejlesztés terén való európai együttműködés szükségessége", valamint a miniszterek eszmét cseréltek az európai védelmi ipar ösztönzését, növekedését célzó közös erőfeszítésekről, és szó esett a gyorsreagálású európai harccsoportok alkalmazhatóságának növeléséről is.

1595953001

A miniszter az MTI-nek elmondta: ezzel kapcsolatban a német védelmi tárca vezetője köröztetett egy dokumentumot, amelyen Hende Csaba meglátása szerint számos „jövőbe mutató elgondolás" és egy sor olyan kérdés szerepelt, amely a miniszter szerint támogatható vagy legalábbis megfontolandó. Anélkül, hogy a részletekbe bocsátkozott volna, a tárcavezető az MTI kérdésére rámutatott: úgy véli, hogy átalakulóban van az ezzel kapcsolatos uniós gondolkodás, a decemberi csúcson pedig olyan meghatározó döntés születhet majd, amely „nem egy folyamat lezárása, hanem mérföldkőnek tekinthető".

A tanácskozást követő nemzetközi sajtótájékoztatón Maciej Popowski arra az álláspontra helyezkedett a kérdésben, hogy az ezzel kapcsolatos kezdeményezés évek óta napirenden van, és ideje döntést hozni a jövővel kapcsolatban.
Patrick de Rousiers, az Európai Unió Katonai Bizottságában elnöklő francia tábornok arról számolt be, hogy a miniszterek áttekintették az unió afrikai szerepvállalását Szomáliában, ahol az Atalanta-művelet sikeres a kalózok elleni küzdelemben, valamit Maliban, ahol a tanácsadó, támogató és kiképző misszió is a tervek szerint teljesíti feladatát. Ezzel kapcsolatban a tábornok megjegyezte, hogy több tagállam újabb felajánlásokat tett.

Hende Csaba tudatta az MTI-vel, hogy Magyarország nincs ezek között az országok között, a tanácskozáson nem tett újabb felajánlást, nem küld – a jelenleg ott lévő 10 emberen túl – több katonát a nyugat-afrikai országba.
„Magyarország a tőle elvárható mértékű hozzájárulást a tíz fő kiküldésével megtette" – fogalmazott a honvédelmi miniszter.