Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Altiszti szemmel

Szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester |  2013. április 24. 9:28

Kriston István főtörzszászlós tett látogatást az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél a napokban. A Magyar Honvédség vezénylőzászlósa egynapos szakmai programja keretében altiszti szemmel nyert bepillantást a Rába-parti város alakulatánál folyó kiképzés aktuális mozzanataiba, illetve személyes tapasztalatokat szerzett a győri katonák felkészültségéről.

1595953000

Kriston István főtörzszászlóst Kalamár Dezső főtörzszászlós, ezred-vezénylőzászlós fogadta a likócsi laktanyában, majd Kovács Ferenc mérnök ezredes, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka, valamint Könczöl Ferenc alezredes, parancsnokhelyettes váltott néhány baráti szót a vendéggel.

A szakmai program első pontjaként a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa az 1. légvédelmi rakétaosztálynál megtekintette a Lendülő Kard – 2013 lengyelországi éleslövészetre történő felkészülés jegyében zajló szakharcászati foglalkozást, ahol információkat kapott a kis hatótávolságú Kub légvédelmi rakétarendszert használó alegység kiképzési tevékenységéről, valamint saját maga is megtapasztalta, milyen egy lánctalpas alvázra épített célfelderítő- és rakétarávezető állomás kezelőjének az élete, miután helyet foglalt a SZURN szűkös belsejében.

1595953000

A nap szoros ütemtervének megfelelően, a gyakorlótér után a 2. légvédelmi rakétaosztály tantermébe vezetett az altisztek elöljárójának útja, ahol a Magyar Honvédség kettes számú zászlóalj harccsoportjának MISTRAL szakaszába beosztott katonák – a májusban esedékes NATO CREVAL ellenőrzésre készülve – a célfelismerő berendezésen, valamint az ATLAS légvédelmi rakéta szimulátoron gyakorolták a tűzvezetési feladatok ellátását. A közeli hatótávolságú légvédelmi rakétarendszert használó alegységnél tett látogatása során Kriston főtörzszászlós meggyőződhetett róla, hogy a felfokozott várakozással övezett augusztusi éleslövészetben is érintett honvédek igyekeznek minden időt kihasználni a szakmai fejlődésre.

Délután Kriston főtörzszászlós az ezred konferenciateremében tartott tájékoztatót a rangidős altiszteknek. A megjelentek az állomány katonai pályán tartásának feltételeivel, a legénységi-altiszti utánpótlás lehetőségeivel, valamint a szakmai motiváció szerepével kapcsolatban hallgathatták meg a Magyar Honvédség vezénylőzászlósát.

1595953001


Fotók: Gulyás Attila őrmester