Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Kurd Munkáspárt katonai szárnya kihirdette a tűzszünetet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. március 24. 19:13

A Kurd Munkáspárt (PKK) katonai szárnya március 23-án, szombaton hivatalosan is tűzszünetet hirdetett Törökországgal, eleget téve ezzel a párt börtönben lévő vezetője csütörtöki felszólításának.

„Vezetőnk döntése mindannyiunké. Elfogadjuk és egyet értünk vele. Történelmi jelentőségű, korrekt döntésnek tartjuk… Hivatalosan kinyilvánítjuk a tűzszünetet" – üzente az internetre föltett videó felvételen Murat Karayilan, a PKK katonai parancsnoka az észak-iraki hegyvidékről, ahol a kurd gerillák táborai vannak.

Abdulla Öcalan, a PKK alapítója és a kurd önrendelkezési harc elindítója csütörtökön felszólította pártja tagjait és híveit, hogy közel harminc év után szüntessék be a harcot a török állam ellen, és vonuljanak ki az országból, mert elérkezett az idő az „eddigi politika átértékelésére".

Karayilan a visszavonulás kapcsán a török parlament és kormány tennivalóiról beszélt, de ezeket nem részletezte. Kijelentette, hogy fegyveresei több támadást nem indítanak, de ha őket támadják meg, akkor felveszik a küzdelmet.

A PKK becslések szerint jelenleg ötezer harcossal rendelkezik, de ennek csak a fele tartózkodik Törökországban, a másik fele az iraki rejtekhelyeken húzza meg magát.