Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A legnagyobb éberségre szólította fel a biztonsági erőket a francia államfő

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. december 23. 21:44

A hét végén elkövetett két, feltehetően iszlamista támadás nyomán a lehető legnagyobb éberségre szólította fel a biztonsági erőket december 22-én, hétfőn Francois Hollande.

A francia államfő a kabinet egyik hétfői ülésén viszont azt mondta: a hét végi támadások miatt nem szabad „pánikba esni" – közölte Stéphane Le Foll kormányszóvivő.

Az első esetben valószínűsíthető az elkövető iszlamista háttere: a 20 év körüli, Burundiban született férfi szombaton a közép-franciaországi Joué-les-Tours egyik rendőrőrsén késsel rátámadt három rendőrre. A késelőt a rendőrök lelőtték. Annyit tudni róla, hogy áttért az iszlám hitre, s a tette előtt néhány nappal Facebook oldalára kirakott egy képet a Szíriában és Irakban harcoló Iszlám Állam (IÁ) zászlajáról. A támadónak köztörvényes bűncselekmények miatt már volt dolga a rendőrséggel, de a titkosszolgálatok nem tartották megfigyelés alatt, testvérét viszont megfigyelték radikális nézetei és amiatt, mert egy időben csatlakozni akart a szíriai iszlamistákhoz, de végül nem utazott el Szíriába.

A vasárnap esti dijoni támadás elkövetője többször is járókelők közé hajtott a kelet-franciaországi nagyváros központjában, és csakúgy mint az előző napi támadás elkövetője, Allah Akbar (Isten a legnagyobb) kiáltással tette ezt. A támadásban a legfrissebb információk szerint tizenhárman sebesültek meg.

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter délelőtt Dijonban járva óva intett attól, hogy bárki „elhamarkodott következtetéseket" vonjon le azzal kapcsolatban, hogy mi motiválta az ottani támadás elkövetőjének tettét. A korábbi hatósági közlésekkel ellentétben nem zavart elméjűnek nevezte a férfit, hanem annak „csökkent ítélőképességéről" beszélt. A tárcavezető ugyanakkor hangsúlyozta: „A félelem ellen harcolni annyit jelent, mint a terrorizmus ellen küzdeni".

Hétfő délután Marie-Christine Tarareau dijoni ügyész közölte, hogy „egyáltalán nem terrorcselekmény történt" a városban. Szerinte az algériai anyától és marokkói apától származó férfi egyedül hajtotta végre a rajtaütést, amelynek nem volt vallási motivációja, „Allah Akbar" felkiáltásával csak bátorságot akart gyűjteni a gázolás előtt. A 40 éves támadó azt mondta, hogy tettét Palesztina és Csecsenföld gyermekeiért követte el.

Az elkövetőt, aki a tájékoztatás szerint beismerte tettét, 2001 óta számos alkalommal kezelték kórházban súlyos mentális betegségekkel, legutóbb néhány hónappal ezelőtt. A volt kábítószerfüggő férfit letartóztatták, nyolc sebesült még mindig kórházban van.