Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO-főtitkár üdvözli az új iraki kormányt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. szeptember 10. 12:21

A NATO főtitkára szeptember 9-én, kedden üdvözölte, hogy az iraki parlament jóváhagyta a Haider al-Abádi miniszterelnök vezette új kormányt, amelynek megalakulása Anders Fogh Rasmussen szerint történelmi lehetőség az iraki népnek és politikai vezetőinek arra, hogy legyőzzék az országban uralkodó etnikai és vallási megosztottságot.

1595978483

Az észak-atlanti szövetség főtitkára közleményében fontos lépésnek nevezte az új bagdadi vezetés létrejöttét az iraki egység, biztonság és stabilitás kiépítése felé vezető úton. Rasmussen arra biztatta az iraki vezetőket, álljanak az új kormány mögé annak biztosítása érdekében, hogy az minden iraki polgár törvényes érdekeire és törekvéseire figyelmet fordítson. Ez a támogatás alapvető fontosságú az iraki népnek, a régiónak és a nemzeteinknek súlyos fenyegetést jelentő úgynevezett Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) legyőzéséhez.

Rasmussen közleményében emlékeztetett arra, hogy a NATO múlt hét végi walesi csúcstalálkozóján a szövetség megerősítette elkötelezettségét a NATO és Irak közötti partnerség iránt.

Az iraki parlament hétfőn éjjel hagyta jóvá Haider al-Abádi miniszterelnök programját és egységkormányának összetételét, noha – hírügynökségi jelentések szerint – két fontos miniszterről később döntenek.

Fotó: nato.int