Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A német védelmi miniszter ellenzi a külföldi beavatkozást

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 26. 21:48

A német védelmi miniszter az állítólagos vegyifegyver-bevetés dacára ellenzi, hogy a külföld beavatkozzék a szíriai polgárháborúba.

Thomas de Maiziere a Superillu című német hetilapnak adott és augusztus 25-én, vasárnap idézett interjúban kijelentette: nem látja szükségét egy külső beavatkozásnak. A polgárháborúra csakis politikai úton lehet megoldást találni – tette hozzá.

Ugyanakkor elismerte, hogy az utóbbit megnehezítik az ENSZ Biztonsági Tanácsában mutatkozó eltérő álláspontok. Mindazonáltal „a Nyugatnak nem szabad azt gondolnia, hogy katonai eszközökkel megoldhatja a Közel-Kelet problémáit" – figyelmeztetett a miniszter.

Az ellenzéki szociáldemokraták kancellárjelöltje is ellenzi a katonai beavatkozást. Peer Steinbrück szerint a jelenlegi helyzetben visszafogottan kellene közelíteni az intervenció témájához. A Südwest Presse című lapnak nyilatkozva az SPD-politikus fontosnak nevezte, hogy Európa államai összehangolják álláspontjukat a szíriai kérdésben.

Annak idején Németország szociáldemokrata kormánya váltig ellenezte a Nyugat beavatkozását Szaddám Huszein iraki rezsimjének megdöntése érdekében. Németország – a franciákkal karöltve – nem is vett részt a 2003 márciusában indított intervencióban. Szaddám rezsimjét sikerült ugyan megdönteni az amerikaiak vezette háborús koalíciónak, ám Irakban azóta sincs béke. A síita többség és a szunnita kisebbség terrorcsoportjainak merényletei következtében idén júliusban több mint ezer ember vesztette életét.