Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A nigériai hadsereg végzett a Boko Haram 150 harcosával

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. szeptember 19. 11:57

A nigériai hadsereg megölte a Boko Haram nevű szélsőséges iszlamista csoport mintegy 150 harcosát egy múlt heti rajtaütésben – jelentette be szeptember 18-án, szerdán egy nigériai katonai szóvivő.

A hadsereg múlt csütörtökön rohamozta meg a Boko Haram egyik erősen védett táborát az északkeleti országrészben fekvő Borno szövetségi államban. Az akcióban sikerült végezni a szélsőséges mozgalom egyik vezetőjével is, akinek a fejére a nigériai hatóságok korábban 45 ezer eurós vérdíjat tűztek ki. A heves összecsapásokban 16 katona is meghalt.

A hadsereg szóvivője elmondta, a rajtaütést azért hajtották végre, mert titkosszolgálati információk szerint a Boko Haram támadásra készült a térségben.

A Boko Haram és a belőle kivált csoportok Nigéria főleg muzulmánok lakta északi részén iszlám törvények szerint működő államot akarnak létrehozni. A nigériai hatóságok 2009-ben egyszer már úgy hitték, hogy leszámoltak az iszlamista szélsőségesekkel: a heves harcok során 800 lázadóval végeztek, köztük a Boko Haram alapítójával, Mohamed Juszuffal is. A szervezet azonban újjáéledt romjaiból, és minden korábbinál jobban megerősödve tért vissza, miután kapcsolatokat épített ki az al-Kaidához kötődő szaharai szélsőségesekkel. A lázadócsoport 2009 óta már több ezer ember haláláért tehető felelőssé.