Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A pakisztáni dróntámadások befejezését kérték Obamától

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. október 24. 20:47

Az Egyesül Államok vessen véget a dróntámadásoknak pakisztáni területen – ezt kérte Navaz Sarif pakisztáni miniszterelnök október 23-án, szerdán Washingtonban Barack Obama elnöktől.

„Szóba hoztam a drónok témáját megbeszélésünkön, hangsúlyoztam, hogy véget kell vetni ezeknek a támadásoknak" – mondta a pakisztáni kormányfő újságíróknak a tanácskozás után.

Obama ugyanakkor a sajtónak adott nyilatkozatában nem tett közvetlen utalást a pilóta nélküli repülőgépekre, csak annyit közölt: a terrorizmus elleni harc rendkívüli kihívást jelent, „nem könnyű" megvívni ezt a küzdelmet. A Fehér Ház lakója szerint mind az Egyesült Államok, mind Pakisztán rettenetesen szenvedett eddig a terrorizmustól. Hozzátette: megbeszélésükön alaposan áttekintették, miként működhet együtt a két ország a terrorizmus visszaszorításáért úgy, hogy tiszteletben lehessen tartani Pakisztán szuverenitását.

Az amerikai elnök megállapította, hogy Pakisztán „rendkívül fontos stratégiai partner", noha elkerülhetetlen, hogy a két ország között feszültségek és félreértések keletkezzenek.

Mindkét fél egyetértett abban, hogy biztosítani kell Afganisztán stabilitását és biztonságát a NATO-csapatok 2014-es kivonulása után.

A két ország közötti kapcsolatok elsősorban Afganisztán miatt az elmúlt két évben a korábbinál feszültebbé váltak. A feszültséget fokozta, hogy a drónok pakisztáni tálib célpontok elleni támadásai során több száz polgári személy is életét vesztette.

A tavasszal hivatalba lépett Navaz Sarif kormányfő ennek nyomán már többször felszólította az amerikai kormányt a dróntámadások beszüntetésére.

A mostani látogatás azonban fordulatot jelez a két állam kapcsolatában, amennyiben a hírek szerint Washington kész felújítani a Pakisztánnak korábban nyújtott, mintegy másfél éve befagyasztott segélyeket, különös tekintettel a korábbi katonai és gazdasági segélyre, ami a múltban évi mintegy 1,6 milliárd dollárt tett ki.