Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A pakisztáni kormányfő „esztelen erőnek” minősítette a drónokat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 5. 19:50

A békét nem lehet „esztelen erő bevetésével” elérni Pakisztánban – figyelmeztetett november 4-én,hétfőn Navaz Sarif pakisztáni kormányfő első nyilvános beszédében azóta, hogy néhány nappal korábban amerikai dróntámadás végzett Hakimullah Mehszúddal, a pakisztáni tálibok vezetőjével.

A pakisztáni tálibok – a Tehrik-e Taliban (TTP) – vezetőjének pénteki haláláról szóló hírek meglehetősen kínos helyzetbe hozták az iszlámábádi kormányt, amely korábban ígéretet tett arra, hogy a dróntámadások miatt újraértékeli az amerikai-pakisztáni kapcsolatokat.

Az ország középső részén fekvő Bahavalpúr városban katonák előtt tartott beszédében a miniszterelnök kijelentette: az amerikai dróntámadások sértik Pakisztán szuverenitását, a nemzetközi jogot és Pakisztán arra irányuló törekvését, hogy békét és stabilitást teremtsen a régióban.

„Kormányom szilárdan elkötelezett a vérontás és az erőszak megfékezése mellett. Ezt azonban nem lehet egyik napról a másikra elérni, sem pedig egy esztelen erő állampolgáraink elleni bevetésével megvalósítani" – mondta Sarif.

Hamid Karzai afganisztáni elnök hétfőn támogatásáról biztosította a pakisztáni kormányfőt, mondván, a Mehszúd elleni dróntámadás „rossz időben történt", ugyanis Mehszúd éppen huszonöt tálib vezető tanácskozásáról érkezett haza, akikkel a pakisztáni kormány tárgyalási ajánlatát vizsgálták meg. Egyes félelmek szerint a támadás csírájában elfojthatja az Iszlámábád és a TTP között nehezen megindulni látszó párbeszédet.

Sarif hétfő este egyeztet tanácsadóival a követendő lépésekről és az Egyesült Államokkal való viszony újraértékeléséről.

A Pakisztáni Mozgalom az Igazságosságért vezetője, az egykori híres krikettjátékosból politikussá lett Imran Khan azt javasolta, hogy zárják le a Pakisztán és Afganisztán közötti határt a NATO-konvojok előtt.

Iszlámábád 2011-ben egyszer már megtiltotta a területén keresztül történő szállítást, miután a NATO-erők – máig nem tisztázott körülmények között – támadást intéztek két pakisztáni katonai őrállás ellen és huszonnégy katonát megöltek.

Az ingatag délnyugat-pakisztáni Beludzsisztán tartományban nem vártak a kormány döntésére, hétfőn fegyveresek felgyújtottak két kamiont, amelyek az Afganisztánban állomásozó NATO-csapatok számára szállítottak üzemanyagot.