Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Ramadán legsúlyosabb merénylete Pakisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 28. 18:01

Megközelíti a hatvanat a július 26-ai esti észak-pakisztáni merényletek halálos áldozatainak száma. Péntek este két pokolgép robbant fel pénteken az ország északi részén, egy zsúfolt piacon. A robbanószerkezetek Paracsinárban, a város fő bazárjának két pontján röviddel egymás után léptek működésbe.

A piacon nagy volt a tömeg, az emberek az esti bevásárlást végezték az egész napos böjtöt megtörő iftár vacsorára készülve. Az iszlám országokban még tart a ramadán, a szent böjti hónap.
A feltételezések szerint az egyik pokolgépet egy motorkerékpárra erősítették. Más hírek két öngyilkos merénylőről szóltak, akik gyalogosan érkeztek a bazárba.
A település központi kórházában dolgozó orvosok szombat reggel azt közölték, hogy a két merénylet halálos áldozatainak száma 57-re emelkedett, és mintegy 160-an sebesültek meg.
A támadás elkövetését egyelőre senki nem vállalta magára. Ez a legvéresebb merénylet Pakisztánban a ramadán július 11-ei kezdete óta.

Paracsinár az Afganisztánnal határos Kurrám törzsi területen található, a térség évek óta tálib harcosok által elkövetett erőszakcselekmények helyszíne. A településen sok síita muszlim él, akik kisebbségben vannak Pakisztánban.
Értesülések szerint az áldozatok, illetve a sebesültek szinte kivétel nélkül síita muzulmánok.