Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fejlesztené haderejét Japán

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 28. 16:11

Egy kormányzati jelentés szerint Japánnak fontolóra kell vennie az ellenséges külföldi támaszpontok megtámadásához szükséges katonai képességek fejlesztését, és aktívabb védelmi politikát kell folytatnia Kína túlzott magabiztossága és az észak-koreai fenyegetés miatt.

Védelmi hivatalnokok azt hangsúlyozzák, hogy Tokió lépései alapvetően védelmi, nem pedig támadó jellegűek. Az ajánlások magvalósítása nagy eséllyel fokozná a feszültséget Tokió és Peking között.
A jelentés előirányozza a Japán Önvédelmi Erő haditengerészeti képességeinek megerősítését, az ország négy fő szigetétől távol eső területek – köztük a Kína által vitatott hovatartozású kelet-kínai-tengeri földdarabok – ellenőrzésének erősítését, valamint a fegyverexport-embargó felülvizsgálatát is.
A nacionalistának tartott Abe egyik fő politikai célja a japán „békealkotmány" módosítása, valamint az alaptörvény által súlyosan korlátozott felhatalmazással és képességekkel rendelkező önvédelmi erő „rendes" hadsereggé való fejlesztése.

A jelentés szerint a Japánra leselkedő veszélyek fényében elkerülhetetlen az ország elrettentő képességének erősítése.
„Nem változik a védelmi politikánk kizárólag defenzív jellege. A külföldi célpontokra való csapásmérés képessége az azzal kapcsolatos diskurzus része, hogy hogyan reagáljunk, ha egyszerre több támadás éri az országot" – mondta Onodera Incunori védelmi miniszter.
Szerdán egy kínai repülőgép a déli órákban Okinava prefektúra fő szigete és a kisebb Mijako sziget között repült el, majd visszafelé is ezt tette. Tokió riasztotta vadászgépeit, a japán védelmi miniszter pedig „Kína terjeszkedése" jelének nevezte a Y-8-as megjelenését.

A kínai védelmi tárca szerint a repülőgép előre tervezett gyakorlórepülést hajtott végre, az nem irányult egyetlen ország ellen sem.
Abe Sindzó japán kormányfő sajtójelentések szerint nyugtalanítónak nevezte, hogy kínai harci gépek repkednek Japán körül. A kínai média ezzel szemben arról cikkezik, hogy Abe és pártja a kínai fenyegetés rémképével igyekszik megtéveszteni a nemzetközi közvéleményt, s ezzel keres ürügyet védelmi képességeinek növeléséhez.