Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A SEAL hajtott végre akciót Szomáliában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. október 7. 17:57

A SEAL amerikai különleges alakulat osztaga hajtott végre rajtaütést október 5-én, szombat hajnalban a Szomália déli részén fekvő Barawe településen – közölték nevük elhallgatását kérő amerikai tisztségviselők.

Az akció célpontja egy terroristavezér volt, akinek köze volt a két hete a kenyai főváros, Nairobi elit negyedében egy bevásárlóközpontban elkövetett súlyos, 67 halálos áldozattal járó terrortámadáshoz. A merénylet elkövetőjeként az al-Shabaab szomáliai radikális iszlamista fegyveres csoport jelentkezett.

Amerikai közlés szerint nem sikerült elfogni a célszemélyt, de az őt védő fegyveresek közül többet megöltek. Az amerikai alakulatnak nem volt vesztesége.

Előzőleg az al-Shabaab szóvivője telefonon elmondta a Reuters hírügynökségnek: „Csónakokon érkező nyugatiak intéztek támadást a barawei tengerparton lévő támaszpontunk ellen, és egy ember hősi halált halt a mi oldalunkon."

Barawe a szomáliai fővárostól, Mogadishutól 180 kilométerre délre fekszik, az Indiai-óceán partján.

A lázadók azt állították, a támadást brit és török különleges egységek hajtották végre, és egy brit katonát megöltek, négy másikat életveszélyesen megsebesítettek. London és Ankara hivatalos közleményben tagadta, hogy köze lett volna a támadáshoz.

Szomáliai hírszerzési források szerint az akció célja egy külföldi, vélhetően csecsen parancsnok megölése volt. A célpontot meglőtték, de állítólag túlélte a támadást, testőre és hat további fegyveres azonban életét vesztette az akcióban.

Helyi lakosok elmondták, a tenger felől ért támadás egy házat, amelyet az al-Shaabab fegyveresei őriztek. Tűzpárbaj tört ki, és több mint egy órán át tartott.

A szomáliai Barawe, amely évek óta az iszlamista lázadó szervezet ellenőrzése alatt áll, már többször volt célpontja nyugati kommandós akcióknak. A SEAL osztaga 2009-ben hat embert ölt meg itt, köztük az al-Kaida egyik régóta körözött terroristáját.