Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Szabad Szíriai Hadsereg elutasította az ENSZ béketervét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 12. 21:47

Elutasította az ENSZ-megbízott béketervét a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) nevű mérsékelt felkelőcsoport, mivel úgy véli, a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette kormányzatnak bele kell egyeznie néhány feltételbe, mielőtt bármiféle tárgyalásokba kezdhetnének – közölte november 11-én, kedden a szervezet vezetője.

Szahír Szakat a Facebook-oldalán azt írta, a kormányerőknek fel kell hagyniuk azzal, hogy robbanóanyagokkal töltött hordókat dobnak le helikopterektől a szíriai felkelők ellenőrizte területekre, és el kell engedniük a hadifoglyokat. Emellett Damaszkusznak át kellene adnia azokat a „háborús bűnösöket", akik 2012 augusztusában vegyi fegyvereket vetettek be a civil lakosság ellen a főváros, Damaszkusz közelében, s ezzel több száz ember halálát okozták.

Nyugati államok és a felkelők szerint Aszadhoz hű erők követték el a vegyifegyver-támadást, amely miatt annak idején egy külföldi katonai beavatkozás lehetősége is felmerült. Az Aszad-rezsim szerint a felkelők vetettek be vegyi fegyvereket.

Az ENSZ béketervét kidolgozó Staffan de Mistura, a világszervezet szíriai különmegbízottja eközben Damaszkuszba látogatott, ahol mielőbbi tűzszünetet sürgetett az észak-szíriai Aleppó városában. Úgy vélte, ez a lépés elősegítheti a közel-keleti országban több mint három éve tartó polgárháború lezárását.

A különmegbízott október végén azt javasolta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy hozzanak létre regionális fegyverszüneti övezeteket Szíriában, így először helyi szinten kezdődhetne meg a békefolyamat, amelyet később ki lehetne terjeszteni az ország egész területére. A diplomata úgy vélte, az első ilyen térségi fegyverszünetet Aleppóban léptethetnék életbe.

Mistura kedden arra figyelmeztetett, hogy az észak-szíriai város nincs messze a teljes összeomlástól, és a fegyverszünet a politikai folyamat építőkövét jelenthetné.

A szíriai államfői hivatal Facebook-oldalán hétfőn megjelent közlemény szerint az elnök kész tanulmányozni az aleppói harcok befagyasztására irányuló ENSZ-tervezetet.

A szíriai felkelőcsoportok nem egységesek az ENSZ javaslatával kapcsolatosan.

Hádi al-Bahra, a Szíriai Nemzeti Koalíció ellenzéki ernyőszervezet elnöke a The Guardian című brit lapnak úgy nyilatkozott, hogy a helyi tűzszünetek csupán a szíriai kormányzatot segítenék, hacsak nem egy átfogó, tárgyalásos politikai megoldás keretében vezetnék be azokat. Emellett úgy vélte, az Egyesült Államok és szövetségesei által az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezetre mért légicsapások gyengítik az egyébként is ostrom alatt álló Aszad-ellenes erőket Szírián belül.

Mohamed as-Sáfi aleppói aktivista viszont úgy vélte, ha a kormány beleegyezne a tűzszünetbe, a város lakói nyomást gyakorolnának a felkelőkre a fegyvernyugvás elfogadása érdekében. Szerinte az aleppóiak belefáradtak a háborús helyzetbe.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődő, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkolló szíriai felkelés halálos áldozatainak száma mára meghaladja a kétszázezret.