Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szerb politikusok nem mennek a szarajevói megemlékezésre

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. június 14. 12:22

A szerb politikusok nem vesznek részt a június 28-i szarajevói első világháborús megemlékezésen, hanem azzal egy időben a boszniai Szerb Köztársaság vezetőivel együtt az észak-boszniai Visegrádon tartanak ünnepséget.

Ezt Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök közölte június 13-án, pénteken Belgrádban, miután megbeszéléseket folytatott Milorad Dodikkal, Bosznia-Hercegovina főleg szerbek lakta országrészének vezetőjével.

Az észak-boszniai városban – ahol Ivo Andric Nobel-díjas író Híd a Drinán című regénye játszódik – Emir Kusturica filmrendező ötlete alapján épült meg az évfordulóra az íróról elnevezett új Andricgrad városrész, s ez lesz a helyszíne a szerb ünnepségnek, ahol a Gavrilo Princip által Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörökös ellen elkövetett, 1914. június 28-i merényletére emlékeznek majd, illetve az első világháború egy hónappal későbbi kitörésének 100. évfordulójára.

Korábban már Tomislav Nikolic elnök is kijelentette, hogy nem vesz részt a szarajevói megemlékezésen, mert az ünnepséget egy olyan épületben tartanák, amelyen az áll: „itt szerb bűnözők gyilkoltak".

Gavrilo Princip megítélése máig vitatott, a szerbek többsége szabadságharcosnak tartja, míg sokan mások merénylőnek.

Vucic pénteken azt hangsúlyozta, nem mehet olyan városba, ahol Gavrilo Princip tettét „szerb fasiszta agressziónak" nevezik. Hozzátette: Szerbia büszke történelmére, de „itt az ideje, hogy Szerbia, Németország és Ausztria ugyanazon az oldalon álljon".

Ehhez a kijelentéséhez nem fűzött többet, de az Angela Merkellel folytatott minapi tárgyalásai is arra utalnak, hogy Szerbia az Európai Unióban keresi a partnereit, és – ahogy Vucic is fogalmazott – az ország legfőbb érdeke az uniós csatlakozás.

Hozzáfűzte még, hogy Szerbiában hivatalosan július 28-án kezdődnek a megemlékezések, azon a napon, amikor az Osztrák-Magyar Monarchia hadat üzent Belgrádnak.