Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarok is részt vettek „a legjobb katonák versenyén”

Szöveg: H. B. |  2014. június 14. 11:19

A horvátországi Slunjban, a híres Plitvicei-tavaktól mintegy 40 kilométerre rendezték meg idén a már igen nagy tradíciónak mondható Best Soldier Competitiont, avagy a „legjobb katonák versenyét”.

1595973695

A résztvevőket sok-sok ország válogatott katonái közül választották ki arra, hogy hazájukat képviseljék a versenyen − emelve ezzel katonai szervezetük hírnevét. Magyarok, szlovének, macedónok, lengyelek, csehek, spanyolok, de még az amerikai hadsereg is képviseltette magát. Nem egy nemzet a speciális erőinek katonáit küldte a versenyre.

A Magyar Honvédség három versenyzőt és egy csapatvezetőt delegált a megmérettetésre. A csapatvezető Horváth Béla százados, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár testnevelőtisztje volt. A csapatot Szabó Szilvia százados (MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred), Róth Balázs százados (MH 25. Klapka György Lövészdandár), valamint Galambos Péter hadnagy (MH 5. Bocskai István Lövészdandár) alkotta.

A versenyt többnapos felkészülés előzte meg. Számos versenyszámban mérték össze tudásukat a katonák: közel 1000 méteres kajakozás egy sebes folyású hegyi patakban fegyverrel és felszereléssel − nemcsak folyásirányban; ereszkedés hegyről; kötélpályán való átmászás folyómeder felett; és mintegy 10 kilométeres tájékozódási futás – s mindez csak ízelítő a feladatokból…  

1595973696

Nagy hangsúly esett a lövészetre, a horvát hadseregnél rendszeresített gépfegyverrel kellett négy különböző távolságról fekvő, térdelő és álló testhelyzetből leküzdeni a célokat. Emellett tankelhárító fegyverrel is tüzeltek a résztvevők: a célpont a MILES rendszerrel volt összekapcsolva, kiegészítve az erős pirotechnikai hatás érdekében tűzzel és füsttel. Volt még gránátdobás fekvő helyzetből, sebesült ellátása és MEDEVAC kérése, valamint szennyezett terepszakasz leküzdése vízszintesen kifeszített kötélhálón, de a pisztoly-, illetve  karabélylövészet és a helységharc sem hiányzott a repertoárból.

A feladatok néhol csak „érintőpontok" megtalálásából álltak, aki azonban eltájolta magát, annak sokszor kilométerekbe került a tévedése − általában 30 Celsius-fokos hőmérsékletben… A katonák felszerelése hátizsákból, sisakból, málhamellényből, kellő mennyiségű vízből, élelemből és természetesen a fegyverből állt. 

1595973696

A versenyzőket a MILES rendszer segítségével követték végig a menetvonalon a starttól a célig vagy az esetleges feladásig.
A próbatételek nehézségét, a megmérettetés súlyát igazolja, hogy rengetegen feladták a versenyt.

1595973696