Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szír ellenzék csak a rezsim távozásáról kész tárgyalni

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. február 1. 20:42

Kizárólag olyan párbeszédbe hajlandó bocsátkozni az ellenzék Szíriában Bassár el-Aszad elnök rezsimjével, amely az utóbbi távozására vonatkozik – szögezte le január 31-én, csütörtökön az Ellenzéki Erők és a Szíriai Forradalom Nemzeti Koalíciója.

A koalíció Kairóban ülésezett, és az ezt követően kiadott közlemény kiegészítette vezetőjének, Ahmed Moáz el-Hatíbnak a héten tett bejelentését. Hatíb akkor azt emelte ki: „A válság politikai megoldása iránti jó szándék jeleként, valamint a vérontásnak véget vető átmenet elindítása érdekében kész vagyok közvetlen tárgyalásokra a rendszer képviselőivel Kairóban, Tunéziában vagy Isztambulban." Azt is jelezte, hogy a tárgyalás feltételéül a felkeléssel kapcsolatban őrizetbe vett 160 ezer ember szabadon bocsátását, valamint a Szíriából elmenekültek útlevelének megújítását követelik, hogy visszatérésükkor ne vegyék őket őrizetbe.

A mostani közlemény szerint „minden tárgyalásnak vagy párbeszédnek a rezsim … távozásáról kell szólnia", viszont a koalíció „kész befogadni minden politikai megoldást vagy nemzetközi erőfeszítést, amely e célt szolgálja".

Szíriában a tavaly márciusban tiltakozó mozgalomként indult, majd polgárháborús konfliktusba torkolló felkelés során az ENSZ adatai szerint eddig több mint 60 ezren haltak meg.