Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szíriai ellenzék összefogását méltatta a brit miniszterelnök

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 13. 20:52

Fontos mérföldkőnek nevezte a szíriai ellenzéki erők összefogását William Hague brit külügyminiszter november 13-án kedden, hozzátéve, hogy az eddig történteknél több kell a szervezet hivatalos brit elismeréséhez.

A szíriai ellenzéki szervezetek vasárnap Dohában írtak alá előzetes megállapodást arról, hogy koalícióba tömörülnek, s az összefogás élére vezetőt is választottak Ahmad Maaz al-Hatib, a damaszkuszi Nagymecset mérsékelt beállítottságú korábbi imámja személyében.

„Ha a szervezet kivívja magának a támogatást Szíriában, akkor elismerjük, mint a szíriai nép törvényes képviselőjét" – jelentette ki Hague, leszögezve: ezzel nem azt akarta burkoltan jelezni, hogy Nagy-Britannia kész lenne fegyvert küldeni az ellenzéknek, hiszen az Európai Unió fegyverembargót rendelt el Szíria ellen.
„A jövőre nézve azonban nem zárunk ki semmilyen lehetőséget… a szíriai válság folyamatosan tovább romlik" – szögezte le Hague.

A brit külügyminisztérium kedden nyilatkozatban fejtette ki, hogy az Európai Uniónak és az Arab Ligának többet kell tennie a szíriai polgári társadalom és emberi jogi csoportok megsegítése érdekében. „A téli hideg és az eső tovább növeli az egyre nagyobb számú szíriai menekült és otthonából elűzött nyomorúságát" – figyelmeztet a nyilatkozat.