Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szíriai ellenzék tárgyalna Aszad képviselőivel

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. február 11. 17:56

A lázadók kezén lévő észak-szíriai térséget ajánlotta fel február 10-én, vasárnap a Bassár el-Aszad elnök képviselőivel folytatandó béketárgyalások helyszínéül Ahmed Moáz el-Hatíb, a szíriai ellenzéki koalíció vezetője.

A tárgyalások célja az lenne, hogy megtalálják a módját annak, hogy Aszad elnök „a legkisebb (további) vérontással és rombolással" távozzon a hatalomból – írta Facebook oldalán el-Hatíb sejk.

A mérsékelt damaszkuszi vallási vezető azt követően tett újabb tárgyalási ajánlatot, hogy az Aszad-reszim megdöntéséért harcoló lázadók a múlt héten benyomultak a főváros keleti felébe, és a harcok az ellenzéki aktivistái szerint egyre közelebb zajlanak Damaszkusz központjához.

„Ha a rezsim annyira aggódik az ország szuverenitása miatt és nem akar Szíria területén kívülre merészkedni, arra van egy megfelelő megoldás, a felszabadított országrész Szíria északi részén" – írta el-Hatíb. „Egyetlen fontos kérdés van. Belemegy-e a rezsim abba, hogy a legkisebb vérontással és rombolással távozzon?"

A szíriai ellenzék fő tömörülésének vezetője még januárban felajánlotta, hogy hajlandóak tárgyalni Faruk as-Saraa alelnökkel a rendszer békés leváltásáról, feltéve, ha a hatóságok megkezdik a felkelés 22 hónapja alatt bebörtönzött több tízezer politikai fogoly szabadon bocsátását.

Az ENSZ már pénteken jelezte, hogy reménysugarat lát el-Hatíb egymást követő tárgyalási ajánlataiban.

Lahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga Szíria-ügyi különmegbízottja vasárnap Kairóban megbeszélést folytatott Moáz el-Hatíbbal, és arra bátorította őt, hogy folytassa a tárgyalások elkezdésére irányuló erőfeszítéseit.

A szíriai felkelés, amely Aszad és apja négy évtizedes autokratikus kormányzása elleni békés tiltakozásokkal kezdődött, azóta az ország felekezetei közötti polgárháborús konfliktussá változott, amelyben a világszervezet adatai szerint eddig több mint 60 ezer ember vesztette életét.