Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szudáni biztonsági erők agyonlőttek több tiltakozó diákot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2019. július 30. 18:32

A Szudáni Orvosok Központi Bizottsága (CCSD) ellenzéki szervezet beszámolója szerint az Észak-Kordofán tartomány el-Obeid székhelyén tartott tiltakozást egyetemisták szervezték, tiltakozásul a katonai uralom ellen. Musztafa Mohamed, az el-obeidi kórház egyik orvosa szerint öt holttestet szállítottak hozzájuk, és sebesült hallgatók tucatjait kezelik. A sebesültek legtöbbjét a lábán, a fején és a hasán érte lövés – tette hozzá.

A helyi hatóságok felfüggesztették az órákat az összes iskolában Észak-Kordofán-szerte, és kijárási tilalmat rendeltek el a tartomány egyes részein „további értesítésig". A polgári kormányzást követelő tüntetéseket vezető Szudáni Szakmai Szövetség (SPA) – amelynek része a CCSD – videófelvételt tett közzé, amelyen tüntető hallgatók százai láthatók, miközben a háttérben fegyverropogás hallatszik. A csoportosulás tüntetésekre szólította fel az embereket a fővárosban, Kartúmban és máshol, tiltakozásul az erőszak ellen. A tiltakozó szövetség szerint a rajtaütést a hadsereg hajtotta végre a paramilitáris Gyors Támogató Erőkkel (RSF) együtt.

Az átmeneti katonai tanács helyettes vezetője, Mohamed Hamdán Daglo által irányított RSF-t olyan milíciákból hozták létre, amelyek tagjai korábban a nyugat-szudáni Dárfúr régióban harcoltak felkelőkkel. Emberi jogi csoportok szerint egyes milicisták szexuális erőszakot, kínzásokat követtek el, és civileket mészároltak le a dárfúri háborúban. A tüntetők szerint az RSF volt a tiltakozók táborának erőszakos felszámolása mögött is, amely során a tüntetők szerint csaknem 130 embert gyilkoltak meg. A főügyész 87-re tette a halálos áldozatok számát. Szadík Juszuf, a tiltakozók egyik tárgyalója szerint addig nem lesznek további tárgyalások a hadsereggel, amíg le nem állítja erőszakcselekményeit. A két oldal a tervek szerint kedden találkozik, hogy megvitassa a hatalommegosztásról szóló megállapodást.

Bár a felek a hónap folyamán megállapodtak egy egyezmény keretein, továbbra is megosztottak számos kulcsfontosságú ügyet, például azt illetően is, hogy katonai parancsnokok mentességet élvezzenek-e bűnvádi eljárás alól a tiltakozók elleni erőszak miatt.