Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tálibok megöltek hat kormányalkalmazottat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 28. 15:26

Afgán tálibok megöltek hat kormányalkalmazottat, akit korábban elraboltak a nyugati Herát tartományban – közölte augusztus 27-én, kedden egy helyi rendőrségi forrás.

„A vidékfejlesztési minisztérium hat alkalmazottjának holttestére leltek kedden kora reggel Gulrán körzetében, ahol vasárnap elrabolták őket. Mindegyiküket agyonlőtték" – mondta el Iszraíl Hán, a tartományi bűnügyi osztály vezetője a Hszinhua kínai hírügynökségnek.

Az áldozatok – köztük négy mérnök – a Nemzeti Szolidaritási Programból pénzelt minisztériumi projekten dolgoztak a körzetben, Herát tartományi székhely közelében – tette hozzá.

A kabuli belügyminisztérium kedden bejelentette, hogy az afgán nemzeti rendőrség – afgán és külföldi katonai erőkkel együttműködve – 27 lázadót megölt és tizenegyet megsebesített hétfő reggel kezdett tisztogató akcióiban. A Kunduz, Kapisza, Balh, Kandahár, Uruzgán és Vardak tartományban folyó műveletekben ezenkívül lefoglaltak könnyű- és nehézfegyverekbe való lőszert is.

Tíz felkelő, köztük egy helyi vezetőjük halt meg kedden a nyugati Bádgesz tartományban, Bála-Murgáb határátkelőnél, miután rátámadtak az ottani határrendészeti ellenőrzőpontra – közölte Ahmadulla Ahmadzai tartományi kormányzó, hozzátéve, hogy a harc még folyik. Elmondása szerint „több száz" fegyveres támadt kora reggel az afgán-türkmén határon lévő átkelőre. Egy rendőr is meghalt, egy határőrt pedig elraboltak.

Az ENSZ júliusban Kabulban közzétett jelentése szerint az év első felében összesen 1319 civil vesztette életét és 2533 sebesült meg az afganisztáni erőszakcselekményekben. E halálesetek 74 százalékáért tálib felkelőket és más fegyveres csoportokat tesz felelőssé a jelentés.