Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tálibok szerint Párizs nem tanult az afganisztáni „leckéből”

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 16. 10:51

Az afganisztáni tálibok január 15-én, kedden elítélték a francia hadsereg mali beavatkozását, mint közölték, Párizs nem vonta le megfelelően az afganisztáni háború tanulságait.

„A világ nagyhatalmainak le kellene vonniuk a következtetést az afganisztáni és az iraki beavatkozáshoz vezető hibás amerikai politikából. Amikor Franciaország nemrég elkezdett kivonulni Afganisztánból, úgy tűnt, hogy a francia kormány kiterjeszti háborúellenességét a világ más térségeire is. De megszegte a béke iránti elkötelezettségét azzal, hogy hadseregével törvénytelen módon megszállta Mali területét" – írta közleményében Zabiulla Mudzsáhíd tálib szóvivő.

A tálibok elítélték, hogy Franciaország „megtámadott egy muszlim országot", és követelték, hogy „a világ minden országa, kormánya és szervezete vállaljon szerepet abban, hogy megállítja ezt a törvénysértést", és lehetővé teszi, hogy „a mali muzulmánok maguk oldhassák meg problémáikat".

A tálib szóvivő figyelmeztetett: „Az ilyen beavatkozás és támadások nem csak Mali, hanem Franciaország számára is katasztrofálisak."

Franciaország a múlt hét közepén indította katonai intervenciót a Mali északi részét megszállva tartó és dél felé nyomuló iszlamisták ellen. A nyugat-európai ország decemberben kivonta 4 ezer harcoló katonáját Afganisztánból, így már csak 500 civil és katonai tanácsadója maradt az ázsiai országban.