Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tálibokat is bevonná a békefolyamatba Gáni

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 1. 10:12

A nemrég beiktatott afgán elnök, Asraf Gáni október 31-én, pénteken felszólította a tálib felkelőket, hogy csatlakozzanak a nemzetközi közösség által támogatott afganisztáni békefolyamathoz.

Gáni egy pekingi sajtótájékoztatón beszélt a békefolyamatról és az ország újjáépítéséről, s ez volt az első alkalom, hogy megnevezte az általa eddig „politikai ellenfeleiként" emlegetett tálib felkelőket. Megfigyelők szerint kifejtett állásfoglalása azt is jelzi, hogy eltávolodik elődje, Hamid Karzai felfogásától, aki „testvéreinek" hívta a felkelőket, és folyamatosan az Egyesült Államokat ostorozta katonai jelenléte miatt.
„A béke minden mással szemben elsőbbséget élvez. Felhívjuk a politikai ellenzéket, különösen a tálibokat, hogy csatlakozzanak az afgán párbeszédhez, és arra kérjük minden nemzetközi partnerünket, hogy támogassák az afgánok vezette békefolyamatot" – mondta Gáni.

Hozzátette, az afgán hatóságok nem fogják hagyni, hogy egyes csoportok csatatérként használják az ország területét.
A tálibok az új elnök egy hónappal ezelőtti hivatalba lépése óta fokozták a támadásokat – öngyilkos merényleteket és út mentén elhelyezett pokolgépes támadásokat – az afgán fővárosban, Kabulban és az ország több más térségében is.