Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tűzszünet betartására szólítanak fel

Szöveg: honvedelem. hu / MTI |  2018. december 18. 21:36

A tűzszünet betartására szólította fel a jemeni kormányerőket és a húszi lázadókat Martin Griffiths, az ENSZ jemeni különmegbízottja.

Griffiths a Twitteren hangsúlyozta: azt várja a felektől, hogy tartsák be a svédországi béketárgyalásokon vállalt kötelezettségeiket. A felkelők és a kormány képviselői az ENSZ égisze alatt folytatott béketárgyalásokon csütörtökön megállapodtak arról, hogy azonnali hatállyal tűzszünet lép életbe a 600 ezres lakosú Hodeida vörös-tengeri kikötővárosban és az azonos nevű kormányzóságban. „Az ENSZ szorosan együttműködik a jemeni kormánnyal és a húszi lázadókkal annak érdekében, hogy a Hodeidáról szóló egyezmény rendelkezéseit időben és teljes körűen életbe léptessék" – biztosított a különmegbízott.

A svédországi megállapodás szerint a húszik tizennégy napon belül végrehajtják a csapakivonást Hodeida – és két másik város, Szalíf és Rász Ísza – kikötőjéből a fővárosba vezető út északi részére, a három kikötő pedig a kormányerők fennhatósága alá kerül. Az ezt követő hét nap során a húsziknak Hodeida városából is ki kell vonulniuk annak északi határain kívülre, és a várost az összes fegyveres csoportnak el kell hagynia. A tárgyaló felek az ENSZ vezetése alatt működő vegyes bizottságot hoznak létre, amely a tűzszünet betartását, a kivonulást, továbbá Hodeida és a kikötők aknamentesítését ellenőrzi.

Hodeida kikötője létfontosságú a segélyszállítmányok eljuttatásához, ezen a kikötőn keresztül jut be az élelmiszer-szállítmányok mintegy 70 százaléka Jemenbe. A szunnita többségű Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán pártfogását élvező síita húszik, valamint a Szaúd-Arábia és más arab országok által támogatott jemeni elnökhöz hű erők között. A kormányerőket támogató arab koalíció 2015-ben avatkozott be a konfliktusba, miután a húszi lázadók száműzetésbe kényszerítették az elnököt, és elfoglalták az ország északi felének nagy részét, benne a fővárossal, Szanaával. A konfliktus a világ legsúlyosabb humanitárius válságát is okozta; a Jemenben élők többsége segélyre szorul, és milliókat fenyeget éhínség.