Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afgán tálibok külföldiek vendégházára támadtak Kabulban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 29. 14:24

Afgán tálib felkelők külföldiek lakta vendégházra támadtak március 28-án, pénteken a fővárosban, Kabulban – közölte a rendőrség.

Az első rendőrségi hírek arról szóltak, hogy robbanás és folyamatos fegyverropogás hallatszott Kabul déli részének egy előkelő negyedében, és felkelőknek sikerült bejutniuk egy épületbe.

Hasmat Sztanikzai, a kabuli rendőrfőnök szóvivője ezt később úgy pontosította, hogy „egy öngyilkos merénylő a levegőbe repítette robbanószerrel megrakott autóját a vendégház előtt, és most a jelek szerint több öngyilkos robbantó van odabent". Hozzátette, hogy tűzharc folyik, de áldozatokról még nincs hír.

Egy szemtanú szerint a délutáni órákban tíz külföldit, köztük gyerekeket sikerült kimenekíteni az ostrom alatt tartott épületből.

A tálibok közleményben vállalták magukra az akciót, amelynek célpontja közlésük szerint a vendégház és egy templom. Az épületben tartózkodó külföldiek állampolgárságáról és számáról nem voltak előzetes adatok.

A Reuters videofelvételei szerint az afgán biztonsági erők lezárták a Kabul déli részén fekvő utcát, és katonai konvojok lepték el a területet.

Az afgán fővárosban feszült légkör uralkodik, mivel a tálibok megesküdtek arra, hogy szabotálni fogják a jövő héten esedékes elnökválasztást.

A 30 milliós lakosú Afganisztánban április ötödikén választanak új államfőt, Hamid Karzai leköszönő elnök utódját.

Az utóbbi időben megnőtt az erőszak Afganisztánban. Kedden tálib öngyilkos merénylők és fegyveresek támadtak egy választási bizottsági irodára Kabulban, múlt héten pedig kilenc emberrel, köztük az AFP francia hírügynökség egyik újságírójával és egy választási megfigyelővel végeztek tálib harcosok egy megerősített védelem alatt álló kabuli szállodában.