Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztán és Szomália sorsára juthat Szíria

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. június 10. 14:07

A tálibok uralta Afganisztánhoz és az évtizedek óta káoszban őrlődő Szomáliához hasonlította Szíria kilátásait Lahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga májusban lemondott szíriai különmegbízottja egy interjúban, arra figyelmeztetve, hogy a polgárháború következményeként hadurak által irányított bukott állammá válhat az ország.

Az algériai diplomata a Der Spiegel német magazin által a hétvégén közölt interjúban azt mondta, Szíriában „sokkal rosszabb" a helyzet, mint Afganisztánban volt a tálibok uralma alatt. „Az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem törődött Afganisztánnal, egy távoli, szegény, kis országgal. Én már akkor is mondtam, hogy egy nap baj lesz ebből. Így is lett" – fogalmazott.
Brahimi hangsúlyozta, hogy Szíriára Szomália sorsához hasonló, kaotikus jövő várhat. „(Szíria) nem fog részekre bomlani, ahogy azt sokan várták. Ehelyett egy bukott állammá fog válni, amelyet hadurak irányítanak".
A volt különmegbízott szerint a szíriai konfliktus nem fog az ország határai között maradni, emiatt az „egész (Közel-Kelet) fellobbanhat".

Brahimi egyúttal bírálta a konfliktus közvetett és közvetlen részvevőit. Szavai szerint sokan tévesen arra számítottak, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök hatalma hamar megdől, ezen hibájukat pedig tovább tetézték azzal, hogy „a béketeremtés helyett a háborút támogatták".
Azt is kiemelte, hogy mind a szíriai vezetés, mind az ellenzék a harctéren akarja rendezni a konfliktust a tárgyalásos megoldás helyett. Brahimi szerint a kormány csak az azt támogató Oroszország kérésére jelent meg a genfi béketárgyalásokon, ahová az ellenzék teljesen felkészületlenül érkezett.
Az ellenzékkel kapcsolatban az algériai diplomata azt is megjegyezte, hogy feltételezhetően ők is bevetettek vegyi fegyvereket, sőt a már három éve tartó polgárháború első vegyifegyver-támadása vélhetően az ő számlájukra írható. Hozzátette: mindkét fél követ el háborús bűncselekményeket Szíriában.

Brahimi kijelentette, hogy a térség két hatalmának, a felkelőket támogató, szunnita Szaúd-Arábiának és a kormányerők pártján álló, síita Iránnak nem azon kéne tanakodnia, hogy hogyan segítse a harcoló feleket, hanem azon, hogy „hogyan segítsék a szíriai népet és annak szomszédjait". Hozzátette: „Azt hiszem (Szaúd-Arábiának és Iránnak) nem tetszett, hogy (különmegbízottként) egy békés és tárgyalásos rendezést szorgalmaztam, amely mindkét féltől engedményeket kívánna meg".

A volt különmegbízott arra is figyelmeztetett, hogy a szíriai konfliktus Európa számára is veszélyforrás, kiemelve, hogy ezres nagyságrendben harcolnak európai állampolgárok a közel-keleti országban. „Ezek az Önök állampolgárai, (…) az Iraki és Levante Iszlám Állam (az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető radikális felkelőcsoport) tagjai, amely szerint egy világszintű iszlám államot kell létrehozni, kezdve Berlinnel. Ez egy fenyegetés az önök számára, nem így van?" – mondta Lahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga májusban lemondott szíriai különmegbízottja a Der Spiegel német lapnak.