Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hála Istennek, még élek… – Magyar Honvéd magazin kiajánló

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. június 10. 14:39

Don-kanyar. Mint valami sötét kapszula, rengeteg mindent sűrít össze és foglal magában ez a két szó. Háborút, kilátástalan küzdelmet, hősies magyar helytállást, fagyot és halált. Vak reménységben és rémületben élő hátországot. Számtalanszor hallott, valamint még soha el nem mesélt történeteket, amelyek hetven év múltán is olyan élénken lobognak, mint a januári emléktűz a pákozd-mészeghegyi Doni Emlékkápolna előtt.

1595973607
Ilyen el nem mesélt história a 217/30-as iktatószámú, Herendre érkezett tábori képeslapok rejtette történet is, Scháner József honvéd írnokról, aki sok bajtársával egyetemben valahol a Don-kanyarban nyugszik. Valahol.
Scháner József unokahúga, Rieth Ignáczné, alig több mint tízévesen gyakran szaladt ki a postás elé, érkezett-e lap a frontról? Mint meséli, nagybátyja általában hetente, de kéthetenként biztosan írt. Az 1917-ben született katona, tíz falubéli bajtársával együtt, a 2. magyar királyi honvéd gyalogezreddel indult a frontra. Mindössze hat elemit végeztek, de Jóska kiemelkedett közülük szép írásával. Mielőtt elindultak volna, már tudták, hogy postájukat erősen cenzúrázni fogják. Így tehát az itthon maradottakkal megalkották a szavak titkos rendszerét, amelyekről következtetni lehetett a valódi helyzetre. Ilyen kettős jelentésű szavak voltak például a templomi énekek kezdősorai – hiszen a honvéd írnok templomi kórusban is énekelt. Ezért néhol egy-egy mondat mai tudásunkkal teljesen értelmezhetetlen.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin június 13-án, pénteken megjelenő számában!)