Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztánban megerősítették a biztonsági jelenlétet a választások előtt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. április 5. 7:28

A fokozott terrorveszély miatt az afgán kormány országszerte megerősítette a biztonsági erők jelenlétét az április 5-ei, szombati elnök- és tartományi választások előtt.

A településeken a biztonságiak kivezényelt alakulatai ellenőrzik a választóhelyiségekhez vezető utakat, hogy így szavatolják a tálib rezsim 2001-es megbuktatása óta harmadszorra megrendezendő elnökválasztások biztonságos lefolyását. A Kabul körül állomásozó rendvédelmiek a fővárosba tartó minden járművet ellenőriznek.

Hamid Karzai elnök nem indulhat a voksoláson, mivel az alkotmány tiltja, hogy az államfő harmadik ciklusra is pályázzon. Nyolc elnökjelölt mellett 34 tartományban több mint 2500-an indulnak az önkormányzatok összesen 458 képviselői tisztségéért. A tanácsokban kilencvenhat hely a nők számára van fenntartva.

A kormány felszólította a közép-ázsiai ország mintegy 12 millió, választásra jogosult polgárát − akiknek a 35 százaléka nő −, hogy járuljanak az urnákhoz. Megfigyelők szerint ugyanakkor a tálibok jelentette veszély miatt nem valószínű a nagyarányú részvétel.

A szélsőséges szervezet vezetői előre bejelentették, hogy mindent elkövetnek a választási folyamat megakadályozásáért, amely szerintük nem más, mint „az Egyesült Államok trükkje, amelynek a révén tartósíthatja hatalmát Afganisztán felett". A tálibok kijelentették, hogy mindenki, aki az urnákhoz járul, támadásaik „jogos célpontja" lesz.

A február 2-a óta tartó kampány alatt több tucat ember vesztette életét, köztük két tartományi önkormányzati jelölt és számos, a választások lebonyolításában részt vevő polgár. Mindazonáltal Omar Dáúdzai belügyminiszter bizakodóan nyilatkozott, mondván, hogy a biztonsági erők − amelyek 195 ezer tagja áll készenlétben − képesek a választók biztonságát szavatolni bármely veszéllyel szemben.

Pénteken mindeddig nem jelentettek különösebb atrocitásokat, de az előző éjszaka két katona életét vesztette, másik négy pedig megsebesült egy rakétatámadásban a keleti Kunár tartományban.