Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aggódnak a Törökországban tárolt atomfegyverek miatt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. augusztus 16. 20:20

Fennáll a kockázata, hogy „terroristák vagy más ellenséges erők” kezére kerül több tucat amerikai nukleáris fegyver, amelyeket az incirliki török légi bázison tárolnak, nem messze a szíriai határtól – figyelmeztetett augusztus 15-én, hétfőn kiadott jelentésében a Stimson Center nevű washingtoni kutatóintézet.

A Szíria határától 110 kilométerre található fegyverlerakat biztonságát már korábban is sokat kritizálták, de a múlt hónapban meghiúsult török puccskísérlet újraébresztette a félelmeket a mintegy 50 atomtöltetű fegyver védettségével kapcsolatban. A puccskísérlet utáni megtorlás idején őrizetbe vették a bázis török parancsnokát, az amerikai személyzet családjait pedig – biztonsági megfontolásokból – már korábban hazaköltöztették.

„Lehetetlen, hogy az Egyesült Államok folyamatosan ellenőrzése alatt tartsa a fegyvereket egy elhúzódó törökországi polgárháború esetén" – közölte jelentésében a politikailag pártatlannak tartott washingtoni kutatóintézet. „Eddig elkerültük a katasztrófát, ám számos bizonyítékunk van arra, hogy a törökországi amerikai fegyverek biztonsága máról holnapra megváltozhat" – nyilatkozott a Los Angeles Times című újságnak Steve Andreasen, aki korábban a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának a fegyverek védelméért és felügyeletéért felelős igazgatója volt.

Ezzel szemben Kori Schake, a Hoover intézet kutatója azt mondta a The New York Times című lapnak, hogy ezek a fegyverek „kód nélkül nem használhatóak, így engedély nélküli aktiválásuk lehetetlen".

A Pentagon tagadja, hogy a fegyverek növekvő kockázatot jelentenének. Reagálásában a minisztérium leszögezte, hogy a stratégiai fegyverek hollétéről nem tesznek közzé információkat, de az amerikai létesítmények és személyzet védelmére minden esetben megteszik a szükséges intézkedéseket.

A incirliki légi bázis stratégiailag kulcsfontosságú szerepet tölt be az Iszlám Állam terrorszervezet ellen fellépő amerikai koalíció számára, mert gyorsan elérhetővé teszi a tervezett iraki és szíriai célpontokat. Az amerikai védelmi tárca jelenleg egy sokmilliárd dolláros korszerűsítési programon dolgozik. A törökországi légi bázison tárolt fegyverek biztonságának megerősítése is része a terveknek.