Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Al-Bashir őrizetbe vételét várják

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. június 16. 10:09

A háborús bűncselekményekkel vádolt Omar al-Bashir szudáni államfő őrizetbe vételére szólította fel vasárnap a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) a Dél-afrikai Köztársaság kormányát, Al-Bashirt ugyanis az Afrikai Unió tanácskozására várják Johannesburgba.


Az ICC felhívása nyomán egy dél-afrikai bíróság június 14-én, vasárnap nyilvánosságra hozott ítéletében megtiltotta Al-Bashirnak, hogy elhagyja az országot, amíg a jogi testület nem dönt az elfogatási parancs ügyében. Hans Fabricius bíró hétfő reggelre napolta el a bírósági tárgyalást, és felszólította a dél-afrikai kormányt: tegyen meg minden szükséges lépést annak megakadályozására, hogy az államfő elhagyja az országot.

A Reuters brit hírügynökség megjegyzi: nem valószínű, hogy Al-Bashirt őrizetbe veszik, mivel a dél-afrikai kormány mentelmet ígért a csúcstalálkozó összes résztvevőjének. Al-Bashir a világ egyetlen hivatalban lévő vezetője, akit emberiesség elleni bűnök, köztük népirtás vádjával köröznek. A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság a nyugat-szudáni Dárfúr tartományban 2003 óta elkövetett bűncselekmények miatt adott ki ellene letartóztatási parancsot 2009-ben.

Omar Al-Bashir hivatalos az Afrikai Unió vasárnap kezdődő kétnapos csúcstalálkozójára a Dél-afrikai Köztársaságba. Szudáni és dél-afrikai médiaértesülések szerint már megérkezett Johannesburgba, a dél-afrikai kormány azonban nem adott felvilágosítást az ügyben.

Sidiki Kaba, az ICC-tagországok közgyűlésének elnöke arra figyelmeztette a dél-afrikai kormányt, hogy ha nem hajtja végre az elfogatási parancsot, az „hátrányos következményekkel" jár a bíróság tekintélyére nézve. Emberi jogi aktivisták szerint Dél-Afrikának mint az emberi jogok védelmezőjének imázsán is komoly csorbát ejtene, ha futni hagyja Al-Bashirt.

Az 1989 óta hatalmon lévő Al-Bashir, akit áprilisban választottak ismét az ország élére, az elfogatóparancs kiadása óta rendszerint csak olyan országokba utazik, amelyek nem tagjai az ICC-nek, a bíróság alapító statútuma szerint ugyanis a testület fennhatóságát elismerő államok – köztük a Dél-afrikai Köztársaság is – kötelesek együttműködni a törvényszékkel.

2003 óta a kormányhoz hű erőknek és velük szövetséges milíciáknak a felkelőkkel szembeni erőszakos fellépése az ENSZ becslése szerint eddig mintegy 300 ezer halálos áldozatot követelt Dárfúrban, és mintegy 3 millióan kényszerültek lakhelyük elhagyására.