Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aleppó: biztonságos útvonalak kialakítását sürgeti a WHO

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. szeptember 29. 13:49

A szíriai Aleppó keleti részéről a betegek és a sebesültek kimentését lehetővé tévő biztonságos útvonalak azonnali megteremtését követelte szeptember 27-én, kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A szíriai kormányerők Oroszország támogatásával nagyszabású támadást indítottak Aleppó felkelők ellenőrizte részéről, ahol a WHO szerint csupán 35 orvos maradt 250 ezer ember ellátására.

A WHO arra szólított fel, hogy azonnal alakítsanak ki humanitárius útvonalakat a betegek és a sebesültek evakuálására a város keleti részéről – közölte Fadéla Chaib, a genfi székhelyű szervezet szóvivője.

Szíriai orvosok hétfőn arról számoltak be, hogy nagy szükség lenne gyógyszerekre és műtéti beavatkozáshoz szükséges eszközökre, hogy ellássák a több száz sebesültet. Elmondásuk szerint Aleppó keleti részéről negyven sebesültet kellene kimenekíteni a felkelők ellenőrizte területre, és semmiképpen sem a kormányerők kezén lévő negyedekbe a nagyváros északi felén.

„Arra várunk, hogy biztonságban evakuáljuk a sebesülteket Idlíb kormányzóság kórházaiba és Törökországba" – mondta Abdar-Rahmán Alomar, a Szíriai–Amerikai Egészségügyi Szövetség képviselője.

Jessy Chahine, az ENSZ szíriai különmegbízottjának szóvivője kijelentette: nem ellenzik a kimenekítést, feltéve, ha az a nemzetközi humanitárius törvények figyelembevételével történik. A jog azt írja elő, hogy senkit nem lehet akarata ellenére elszállítani.