Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aleppóba vezényeltek egy orosz katonai rendész zászlóaljat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. december 25. 18:24

Megérkezett Aleppóba a Szíriába vezényelt orosz katonai rendész zászlóalj – közölte december 23-án, pénteken az orosz védelmi minisztérium.

Az alakulat a szíriai Hmejmim orosz katonai támaszpontról érkezett Aleppóba, hogy teljesítse a szíriai orosz békéltető központ keretében rá háruló feladatokat – áll az Interfax orosz hírügynökség által ismertetett közleményben.
A katonai rendészek a tűzszünet ellenőrzésére létrehozott orosz koordinációs központ területi egységein belül a központ katonáinak, valamint a mobil tábori kórházaknak és az Aleppóba érkező segélykonvojoknak a biztonságára felügyelnek, és segítséget nyújtanak az aleppói hatóságoknak a közrend fenntartásában.
A közlemény szerint a katonai rendészi zászlóaljban kizárólag szerződéses katonák szolgálnak.

Szergej Sojgu védelmi miniszter előzőleg pénteken jelentette Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy „a(z aleppói) felszabadított területeken a rend fenntartása céljából csütörtök este megkezdték a katonai rendőri zászlóalj felvonultatását".
A szíriai hadsereg csütörtökön bejelentette, hogy teljes egészében visszafoglalta a kormányellenes lázadóktól a várost.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, szíriai aktivistahálózattal rendelkező emigráns szervezet megerősítette, hogy az utolsó felkelőket és polgári személyeket szállító konvoj is elhagyta a korábban a lázadók ellenőrzése alatt tartott kelet-aleppói területet. Ez volt az Oroszország és Irán által támogatott kormányerők legjelentősebb győzelme a felkelőkkel szemben a szíriai polgárháború 2011. évi kezdete óta.