Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Álruhás fegyveresek elfoglaltak egy katonai bázist Jemenben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. október 1. 16:00

Feltehetően az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez tartozó, katonai ruhába öltözött fegyveresek elfoglaltak egy kulcsfontosságú katonai bázist Jemen délkeleti részén, az akcióban legkevesebb három katona vesztette életét – közölte egy katonai tisztségviselő szeptember 30-án, hétfőn.

A tisztségviselő elmondta, hogy több tucatnyi fegyveres hatolt be a Mukalla kikötővárosánál lévő támaszpontra, a jemeni hadsereg második hadosztályának főhadiszállására, és foglyul ejtették a katonai személyzet néhány tagját. A támadásban legkevesebb hatan megsebesültek.

„Zavart keltettek, mivel a bázison lévő katonák azt gondolták, hogy a jemeni központi biztonsági erők támadják őket" – magyarázta a tisztségviselő, majd hozzátette, hogy a különleges egységek tagjai Szanaa városából repülnek Mukallába, hogy visszafoglalják a katonai bázist.

A hatóságok közölték, hogy a fegyveresek robbanószerkezeteket dobtak a bázis főkapujára, és lelőtték a biztonsági őröket, majd rövid lövöldözés után átvették a bázis irányítását.

Egy helyi lakos elmondta, hogy több robbanást hallott, és a jemeni hadsereg lezárta a katonai bázis környékét. Hozzátette: a hadsereg felkérte a bázis környékén lévő mintegy 50 ház lakóit, hogy hagyják el otthonaikat.

Jemen az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik legaktívabb szervezetével, az Arab Félsziget Al-Kaidája (AQAP) nevű csoporttal küzd, amely több merényletet kísérelt meg amerikai célpontok ellen, beleértve utasszállító repülőgépeket is.

Szeptember 20-án feltehetően az al-Kaida fegyveresei 65 katonával és rendőrrel végeztek a Sabva tartományban elkövetett támadásokban, a merényletsorozat a tisztségviselők szerint a legtöbb halálos áldozattal járó támadás volt ebben az évben.

Előző hónapban az Egyesült Államok és más nyugati országok átmenetileg bezárták egyes nagykövetségeiket a Közel-Keleten, Afrikában és Ázsiában, mivel az amerikai hírszerzés az AQAP küszöbön álló merényletéről kapott információkat.

Jement fontos hajózási útvonalak szegélyezik, emellett az Egyesült Államok az al-Kaida ellen vívott háborújának elsődleges helyszíneként tekint rá, s számos pilóta nélküli repülőgépet vetettek már be a területen aktív szélsőségesek ellen.