Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerika katonákat és repülőgépeket küld Ugandába

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 25. 8:31

Egy amerikai lap március 24-ei, hétfői értesülése szerint az Egyesült Államok jelentős számban küld katonákat és repülőgépeket Ugandába Joseph Kony hadúr felkutatására, akit gyilkosságokkal, továbbá azzal vádolnak, hogy gyermekeket kényszerít harcra.

A The Washington Post azt írta, hogy legalább négy CV-22 Osprey típusú amerikai billenő rotoros repülőgépet vezényelnek a térségbe, hogy segítse Kony „levadászását". Az amerikai légierő további 150 katonát (műveleti és légi szakértőket) is küld azzal a feladattal, hogy segítsék az Úr Ellenállási Hadserege (LRA) vezetőjének elfogását.

A repülőgépek Ugandában állomásoznak majd, és a LRA által megtámadott térségekben, a Közép-afrikai Köztársaságban, Kongóban és Dél-Szudánban vetik be, támogatandó az Afrikai Unió erőit.

Caitlin Hayden, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője azt mondta, afrikai partnereik rendszeresen arra panaszkodnak, hogy nincs megfelelő légi kapacitás az LRA megmaradt vezetőinek keresésére, üldözésére ilyen nagy területen a világ egyik legszegényebb, szinte gazdátlan és távoli régiójában.

Barack Obama amerikai elnök 2011-ben már száz amerikai katonát küldött az Afrika Unió (AU) erőinek megerősítésére.

Az LRA-t azzal vádolja az ENSZ és a humanitárius szervezetek, hogy ártatlan civileket gyilkol, illetve csonkít meg, továbbá több ezer gyereket rabolt el, hogy katonákká és szexrabszolgákká képezze ki őket.