Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránátokat találtak a temetőben

Szöveg: Szűcs László |  2014. március 25. 7:25

A 12. héten, azaz március 17–23. között 75 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 22 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Zaveczki Ivett szakaszvezető, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2014-ben eddig összesen 427 bejelentést kaptak.

Március 18-án Berhidán akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, mivel a köztemetőben, útfelújítás közben egy 3,7 centiméteres páncéltörő gránátot, valamint egy 7,5 centiméteres ködgránátot találtak. Utóbbit a munkagép fordította ki a földből. A veszélyes, második világháborús robbanószerkezeteket a Sulykovszki Róbert zászlós vezette tűzszerészjárőr a közelben kijelölt robbantási területen semmisítette meg.

Március 20-án Sárkeresztúrról érkezett a bejelentés a tűzszerészügyeletre, hogy az általános iskola udvarán, földmunkák közben egy F1-es típusú kézigránátra bukkantak. A robbanószerkezetet az Ember István százados vezette járőr a közelben kijelölt robbantási területen semmisítette meg.

Március 21-én Pécsre, az Aradi vértanúk útjára vonultak ki a tűzszerészek, mivel a székesegyház felújítása során egy 42 mintájú kézigránátot találtak, amit az egyik munkás a közeli magtár pincéjébe vitt. A robbanószerkezetet a Komjáti Krisztián főtörzsőrmester vezette járőr szállította el a helyszínről a központi gyűjtőbe. A tűzszerészek mindenki figyelmét felhívják arra, hogy az előkerült robbanószerkezetekhez tilos hozzányúlni, azonnal értesíteni kell a rendőrséget!

Ugyanezen a napon Bercelen is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, mivel a Petőfi utca egyik nyitott kertjében, szántás közben egy 82 milliméteres aknavetőgránát került elő. A szovjet gyártmányú robbanószerkezetet a Hadházi Sándor zászlós vezette járőr szállította el a központi gyűjtőbe.

Címkéktűzszerész