Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerika segítene Iraknak, amely elfogadna tőle légi támogatást

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. június 12. 21:17

Az Egyesült Államok kész katonai segítséget nyújtani Iraknak az országot elfoglalni akaró iszlamisták ellen, Bagdad pedig egy meg nem nevezett nyugati tisztségviselő szerint június 11-én, szerdán félhivatalosan közölte, hogy elfogad légi támogatást Amerikától.

Barack Obama amerikai elnök kormánya több lehetőséget is mérlegel, köztük azt, hogy pilóta nélküli repülőgépekről hajtanának végre támadásokat az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) szélsőséges iszlamista szervezet harcosai ellen, amely egy észak-dél irányú offenzívában megközelítette szerdán Bagdadot – közölte egy szintén meg nem nevezett amerikai tisztségviselő.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa közleményben elítélte, hogy az ILIÁ, amelyet terrorista szervezetnek nevezett, ellenőrzése alá vonta Irak több városát, köztük Moszult, elűzött otthonából több százezer lakost, és meg akarja ingatni a térség biztonságát.

Az iszlamista felkelők megrohamozták a Moszulban található török konzulátust és foglyul ejtettek negyvennyolc embert, köztük a török konzult, gyermekeit, valamint a diplomáciai képviseleten szolgálatot teljesítő különleges erők tagjait. Foglyul ejtettek ezenkívül mintegy harminc török teherautósofőrt.

A BT, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és az Egyesült Államok követelte a török foglyok azonnali szabadon bocsátását. Az ENSZ-főtitkár ezenkívül arra a kérte a nemzetközi közösséget, hogy egységesen álljon az iraki központi kormány mögé.

Törökország szerda este tájékoztatta NATO-szövetségeseit a foglyok helyzetéről. Ahmet Davutoglu török külügyminiszter pedig megfenyegette az iraki lázadókat, hogy országa „szigorúan megtorolja", ha a foglyul ejtett török állampolgároknak baja esik.