Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai erőket telepítenek Bulgáriába

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. június 26. 23:06

Az Egyesült Államok hadserege egy tengerészgyalogos egységet, harckocsikat, könnyűpáncélos járműveket és tüzérségi fegyvereket fog állomásoztatni szeptembertől Bulgáriában – jelentette be Norman Cooling dandártábornok, a tengerészgyalogság egyik helyettes parancsnoka.


Az illetékes tájékoztatása szerint Washington szeptember elejétől százötvenöt katonát, négy Abrams típusú harckocsit, hat könnyűpáncélos járművet és három tarackot fog állomásoztatni a Bulgária északnyugati részén fekvő Novo Seló-i táborban. Az egység a bolgár, a román és más szövetséges erőkkel fog gyakorlatozni az ezt követő 18 hónapban.

„Az a szándékunk, hogy meggyőzzük az oroszokat és Putyint (Vlagyimir Putyin orosz elnököt), hogy tartózkodjanak az agressziótól és térjenek vissza a békés nemzetek közösségébe" – közölte Cooling az AP amerikai hírügynökség beszámolója szerint.

Ashton Carter amerikai védelmi miniszter keddi bejelentése szerint az Egyesült Államok páncélosokat, tüzérségi fegyvereket és más katonai felszerelést fog ideiglenesen áthelyezni kelet- és közép-európai országokba.

A tárcavezető elmondta, Lettország, Litvánia és Észtország, valamint Lengyelország, Románia és Bulgária beleegyezett az említett katonai felszerelések állomásoztatásába.

Moszkva tagadja, hogy katonákkal vagy fegyverekkel segítené az oroszbarát szeparatistákat Kelet-Ukrajnában. A szomszédos NATO-tagországok, különösen a jelentős orosz ajkú kisebbségnek otthont adó balti országok – Litvánia, Lettország és Észtország – viszont attól félnek, hogy Oroszország konfliktust szít a területükön.